Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingsråd i opposition fick för mycket betalt

Publicerad: 24 augusti 2010, 11:25

Landstingsråd i opposition fick för mycket betalt

Foto: Jörgen Danielsson (S). Foto: Lasse Skog

Två toppolitiker i Landstinget Sörmland har fått närmare 300 000 kronor mer i ersättning än vad de har rätt till. Båda skyller ifrån sig.


Landstinget Sörmland har präglats av stor politisk turbulens den gångna mandatperioden. Under 2007 och halva 2008 leddes landstingsstyrelsen av Lotta Finstorp (M). 2008 tog Jörgen Danielsson (S) över ordförandeposten, sedan flera mindre partier i landstingsfullmäktige bytt sida.

Nu skriver lokaltidningarna Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands Nyheter att båda fått för hög ersättning.

Landstingsfullmäktige i Sörmland har fattat beslut om att landstingsstyrelsens ordförande har rätt till 90 procent av en riksdagsledamots arvode. De övriga landstingsråden ska få 70 procent. Trots det har både Lotta Finstorp och Jörgen Danielsson fått 90 procent även när de har varit i opposition.

Tillsammans har de plockat ut minst 270 000 kronor för mycket i ersättning, enligt lokaltidningarnas granskning.

Jörgen Danielsson skyller det inträffade på de som var ansvariga när han tillträdde. Lotta Finstorp skyller på att hon fått felaktiga besked av Jörgen Danielsson. Båda säger sig vara beredda att betala tillbaka pengarna om landstinget begär det.

Sedan artiklarna i Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands Nyheter publicerades har Landstinget Sörmland gått ut med information på sin webbplats till sina anställda. Där sägs att alla politiker är överens om att det har begåtts formella fel, men att de rättades till genom ett beslut i landstingsfullmäktige i november 2009. En revisionsfirma granskar hanteringen och kommer att presentera sina slutsatser efter valet.

Relaterat material

Landstingsråd i blåsväder – fick resor felaktigt betalda

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev