Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Landstingsråd vill privatisera Danderyds sjukhus efter 2010

Publicerad: 25 november 2008, 09:37

Landstingsråd vill privatisera Danderyds sjukhus efter 2010

Danderyds sjukhus bör privatiseras. Det utspelet gör folkpartiets landstingsråd Birgitta Rydberg och Maria Wallhager inför budgetdebatten i Stockholms läns landsting.


Med start i dag, tisdag, samlas landstingsfullmäktige i Stockholm för att fatta beslut om budgeten för 2009. Inför debatten gör landstingsråden Birgitta Rydberg (fp) och Maria Wallhager (fp) ett gemensamt utspel i Svenska Dagbladet.

De och resten av folkpartiets landstingsgrupp föreslår att driften av Danderyds sjukhus ska privatiseras.

– Vi vill att folkpartiet ska inta den här ståndpunkten inför 2010. Det handlar om att blicka framåt mot nästa mandatperiod och se vad som väntar vid horisonten. Vi tycker att vi har fått så bra resultat från S:t Göran, säger Birgitta Rydberg till Dagens Medicin.

Birgitta Rydberg hänvisar till beräkningar som visar att privatdrivna S:t Görans sjukhus är omkring 10 procent billigare i drift än jämförbara landstingsdrivna enheter. Om en framtida privat ägare till Danderyds sjukhus bara lyckas hälften så bra så skulle det frigöra 130 miljoner kronor som kan användas till annan vård.

– Jag tror att det här med korta beslutsvägar spelar väldigt stor roll. Inom sjukvården är vi fortfarande organiserade som vi var för 100 år sedan. Att få mer vård för pengarna gagnar skattebetalarna, säger Birgitta Rydberg.

Samtidigt betonar hon att landstinget skulle behålla kontrollen över Danderyds sjukhus även vid en eventuell privatisering.

– Det är inga fria val det handlar om. Vi ska definiera vilken vård vi vill ha.

Föreslår ni fler privatiseringar än Danderyd?

– Just nu tror jag inte att det finns underlag för att privatisera mer än ett sjukhus. Vi kan se att det finns fördelar med att ha olika driftsformer och kunna göra jämförelser.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev