Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingsråd vill se fler undersköterskor

Publicerad: 7 februari 2013, 13:42

Anna Starbrink (FP) kritiseras av Vårdförbundet efter ett uttalande om att undersköterskor kan ersätta sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset. Men landstingsrådet står fast.


I en DN-intervju om den ansträngda situationen på akutmottagningarna och stabsläget på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm uppmanade landstingsrådet Anna Starbrink (FP) sjukhuset att rekrytera undersköterskor för att lösa bristen på sjuksköterskor. Det reagerade Vårdförbundet starkt på.

– Vi nedvärderar inte undersköterskor men vi måste ha rätt kunskap på rätt plats. Man kan inte operera utan en operationssjuksköterska och en anestesisjuksköterska exempelvis. Det är som att ersätta en civilingenjör med en elektriker, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Men Anna Starbrink säger till Dagens Medicin att hon inte menar att sjuksköterskorna ska ersättas.

– Jag säger inte att man ska ersätta dem. Det är klart att vi inte ska ersätta sjuksköterskor. Det handlar inte om att ersätta den medicinska kompetensen utan om att avlasta.

Kan man inte bara anställa sjuksköterskor?

– Det är brist på sjuksköterskor. Vi har färre sjuksköterskor än till exempel Västra Götaland. Landstingets alla sjukhus söker sjuksköterskor.

Enligt Vårdförbundet finns det gott om sjuksköterskor att anställa i Stockholm, men de vill ha mer i ingångslön. Skulle man kunna ge dem den ingångslön de vill ha?

– Jag tror inte frågan är så enkel. Jag tror att det är viktigt att hjälpa folk att utveckla sig i sitt yrke. Jag vill hellre höja lönerna för dem som utbildar sig vidare och bidrar till att utveckla verksamheterna. Det är där jag tycker att man ska satsa i första hand.

Du säger också i en intervju i DN att det inte finns några ”ekonomiska begränsningar” i det här krisläget och att det bara är att ”tuta och köra och kalla in personal”. Varifrån ska de pengarna komma ifrån?

– Från landstinget. De här dagarna när det är tufft läge vill man signalera att man inte ska begränsas. Sen får man utreda efteråt vilka konton de ska tas ifrån.

Slutligen vad kommer du som sittande landstingsråd göra för att situationen ska lösas på bästa sätt?

– På kort sikt handlar det om att ta in den personal som behövs, på längre sikt är det viktiga beslut som ska fattas under våren. Det handlar till exempel om utbyggnad av vårdplatser på akutsjukhusen men också på närsjukhusen.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News