Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingsval 2010 Östergötland

Publicerad: 19 september 2010, 17:00

Val 2010 Läget i Landstinget i Östergötland är mycket oklart efter valet. Sverigedemokraterna kommer in i landstingsfullmäktige och kan bli vågmästare.


Under den gångna mandatperioden har de fyra borgerliga partierna styrt landstinget tillsammans med det lokala partiet Vrinnevilistan. De fem partierna får nu tillsammans 50 mandat i landstingsfullmäktige. De rödgröna partierna får 47 mandat.

Sverigedemokraterna får fyra mandat och kan alltså bli vågmästare i landstingsfullmäktige. Samtidigt kompliceras situationen av att Vrinnevilistan inte har lämnat något klart besked om vilket block som partiet vill stöda efter valet.

– Det är ett väldigt oklart läge. Vi får diskutera ganska öppet med alla partier hur vi ska lösa det här, säger landstingsstyrelsens nuvarande ordförande Marie Morell (M).

Kan du tänka dig att samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Jag har ingen aning om vad de vill driva för politik och jag känner ingen samhörighet med dem alls. I dagsläget ser jag inga förutsättningar för att samarbeta med dem.

Mats Johansson, en av Socialdemokraternas toppkandidater i valet, utesluter helt ett samarbete med Sverigedemokraterna. Däremot är han beredd att försöka locka över Vrinnevilistan till den rödgröna sidan, trots att han tidigare har uttalat sig negativt om partiet. Ett sådant fyrpartisamarbete skulle ge en stabil majoritet i landstingsfullmäktige.

– Jag är känd för att vara en ganska pragmatisk politiker. Vi stänger inga dörrar till Vrinnevilistan. Speciellt inte i ett sådant här parlamentariskt läge, säger Mats Johansson.

RESULTAT VAL 2010

Moderaterna 25 mandat
Centerpartiet 6 mandat
Folkpartiet 6 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Socialdemokraterna 35 mandat
Vänsterpartiet 7 mandat
Miljöpartiet 7 mandat
Sverigedemokraterna 4 mandat
Vrinnevilistan 8 mandat

Mandatfördelning 2006-2010

Moderaterna 23 mandat
Centerpartiet 7 mandat
Folkpartiet 7 mandat
Kristdemokraterna 7 mandat
Socialdemokraterna 35 mandat
Vänsterpartiet 5 mandat
Miljöpartiet 5 mandat
Vrinnevilistan 12 mandat

Källa: Valmyndigheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev