Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingsval 2010 Skåne

Publicerad: 19 september 2010, 17:00

Val 2010 Sverigedemokraterna blir tredje största parti i Region Skåne och kan få en vågmästarroll – beroende på vilka Miljöpartiet väljer att samarbeta med.


Under den gångna mandatperioden har de borgerliga allianspartierna styrt Region Skåne tillsammans med Miljöpartiet. Inför årets val valde MP att inte binda upp sig för samarbete med något av blocken.

Siffrorna för regionvalet visar att alliansen får 72 mandat. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får tillsammans 53 mandat och Miljöpartiet tio. Sverigedemokraterna ökar från 10 till 14 mandat och blir därmed tredje största parti i regionfullmäktige.

Om Miljöpartiet skulle ansluta sig till alliansen så skulle femklövern, med 82 mandat, få majoritet. Om MP däremot väljer att ansluta sig till S och V så blir Sverigedemokraterna vågmästare.

Miljöpartiets gruppledare i Region Skåne, Anders Åkesson, förutspår att förhandlingarna om vilka som ska styra Region Skåne kommer att ta några dagar. Miljöpartiets distriktsstyrelse ska ha möte i dag, måndag, och innan dess vill Anders Åkesson inte lämna besked om vilka samarbetspartners MP föredrar.

– Men det är helt uppenbart att det är väsentligt för oss att hålla ute Sverigedemokraterna. Vi har ju sett deras politik här i Skåne under fyra års tid.

För att ansluta sig till den borgerliga alliansen vill Anders Åkesson se ”mer MP-politik”.

– Vi vill ju se till att det skapas ännu mera nära sjukvård. Dessutom vill vi se över möjligheterna för asylsökande att få ännu större tillgång till sjukvård än de får i dag.

VAL 2010 (mandat)

■ Moderaterna 48
   ■ Centerpartiet 7
   ■ Folkpartiet 12
   ■ Kristdemokraterna 5
   ■ Socialdemokraterna 47
   ■ Vänsterpartiet 6
   ■ Miljöpartiet 10
   ■ Sverigedemokraterna 14

Mandatfördelning 2006-2010

Moderaterna 43 mandat
Centerpartiet 9 mandat
Folkpartiet 13 mandat
Kristdemokraterna 7 mandat
Socialdemokraterna 53 mandat
Vänsterpartiet 7 mandat
Miljöpartiet 7 mandat
Sverigedemokraterna 10 mandat

Källa: Valmyndigheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev