Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Landstingsval 2010 Uppsala

Publicerad: 19 september 2010, 17:00

Val 2010 Länge såg det ut som att Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare i Landstinget i Uppsala län, men när de sista distrikten räknats ser alliansen ut att få fortsatt majoritet.


36 mandat för allianspartierna, 32 för de rödgröna och tre för Sverigedemokraterna. Mandatfördelningen i Uppsala läns landsting fick Erik Weiman (M) att dra en lättnadens suck.

När bara några valdistrikt återstod att räkna såg det ut som att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll, men när alla distrikt redovisats fick alliansen ett mandat till.

– Det mandatet var viktigt, för det betyder att vi har en stabil majoritet för alliansen. Vi allianspartier har haft ett bra samarbete och har en gemensam plan för de kommande fyra åren, så jag utgår från att vi kommer att fortsätta samarbeta, säger landstingsrådet Erik Weiman (M).

Tror du att Sverigedemokraterna kommer att få något inflytande i landstinget?

– Nej, jag har svårt att tro det. Vi fyra partier har en väldigt tydlig plattform. Dessutom finns två väldigt tydliga skäl som talar emot det; Sverigedemokraterna har inte på något vis redovisat en politik för landstiget och de har en människosyn som gör att jag inte alls är intresserad av att diskutera med dem.

Varför tror du att Sverigedemokraterna har kommit in i landstinget?

– Jag tror inte att man kan göra någon särskild analys av varför de har kommit in i så många landsting, utan jag tror att de som röstat på Sverigedemokraterna har gjort det i alla val.

RESULTAT VAL 2010

Moderaterna 20 mandat
Centerpartiet 6 mandat
Folkpartiet 6 mandat
Kristdemokraterna 4 mandat
Socialdemokraterna 22 mandat
Vänsterpartiet 4 mandat
Miljöpartiet 6 mandat
Sverigedemokraterna 3 mandat

Mandatfördelning 2006-2010

Moderaterna 18 mandat
Centerpartiet 8 mandat
Folkpartiet 8 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Socialdemokraterna 23 mandat
Vänsterpartiet 5 mandat
Miljöpartiet 4 mandat

Källa: Valmyndigheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev