Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lång kur hjälp mot borrelia

Publicerad: 11 oktober 2007, 06:07

En tio veckor lång antibiotikakur förbättrade patienter med kvarstående symtom efter  borreliainfektion, enligt en studie som publicerats i tidskriften Neurology.


Vissa patienter som får den fästingburna sjukdomen borrelia får kvarstående neurologiska symtom. Både den fysiska och den kognitiva funktionen kan bli nedsatt och patienterna kan drabbas av smärtor och svår trötthet.

Nu publicerar forskare vid Columbia University Medical Center i New York, USA, en studie som visar att långvarig antibiotikabehandling kan vara ett alternativ för detta patienter.

I studien ingick 37 borreliapatienter, som genomgått standardbehandling, en tre veckor lång kur med antibiotika intravenöst. Trots behandlingen hade de kvarstående symtom, bland annat nedsatt minne.

Patienterna lottades till att få intravenös behandling med antibiotikumet ceftriaxone i ytterligare tio veckor, eller placebo. Dessutom ingick 20 friska kontrollpersoner i studien för att underlätta jämförelser av resultaten i neuropsykologiska tester.

Två veckor efter att tioveckorskuren hade avslutats hade patienterna som fått antibiotika signifikant bättre resultat än placebogruppen, när deras kognitiva funktioner testades. Bland patienterna som hade de svåraste symtomen vid studiens början hade behandlingen också positiv effekt på smärtor, trötthet och fysiska besvär.

Tre månader efter att behandlingen avslutats kvarstod skillnaden mellan grupperna när det gällde smärta och fysisk funktion, men inte kognitiva besvär och trötthet.

Den långvariga antibiotikabehandlingen var också förknippad med biverkningar. 18,9 procent av patienterna fick allvarliga biverkningar av den intravenösa behandlingen.

Forskarna anser att den långa antibiotikakuren kan vara värdefull för patienter med kroniska besvär efter borreliainfektion, men att det är viktigt att diskutera för- och nackdelar med patienten innan behandlingen sätts in.      Neurology, publicerad online den 10 oktober 2007

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev