Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Lång lunchpaus i Aspen

Publicerad: 6 november 2008, 13:26

Lång lunchpaus i Aspen

Är det ok att sponsra läkare som vill åka på kongress i en av världens bästa skidorter med lunchpaus mellan 9 och 16.30? Nej, konstaterar Läkemedelsindustriföreningen, Lif.


Den 24-30 januari arrangerar American College of Rheumatology sitt Winter Rheomatology Symposium 2009. Platsen är Snowmass Village, Colorado, en välkänd skidort bara 20 minuters bilfärd från flygplatsen i Aspen.

Lif:s marknadsetikansvarige, Pär Tellner, har nu undersökt om läkemedelsföretag i Sverige kan sponsra svenska läkare som vill delta. Hans bedömning är att Snowmass Village inte är en godtagbar plats. Pär Tellner motiverar bland annat sitt beslut med att det vid den aktuella tiden  finns goda möjligheter till skidåkning, särskilt som programmet innehåller en mycket lång lunchpaus mellan 9-16.30.

Enligt Läkemedelsbranschens etiska regler får företag inte sponsra möten på olämpliga platser. Som sådana räknas exempelvis orter som är kända för sina fritidsaktiviteter.

Även Lif:s systerorganisation i Spanien har förbjudit sina medlemsföretag att sponsra spanska läkares medverkan vid Winter Rheomatology Symposium 2009.

Henrik Kennedy
 henrik.kennedy@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev