Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lång väg kvar till fast jobb för alla ST-läkare

Publicerad: 22 augusti 2006, 12:58

I Stockholm tillsvidareanställs samtliga ST-läkare från och med den 1 oktober i år. Även Uppsala ska se över sina visstidsanställningar. Men på flera universitetssjukhus finns inga planer på att införa fasta jobb för ST-läkarna.


Sedan 1992 har huvudregeln varit att ST-läkare ska tillsvidareanställas. De stora universitetssjukhusen har dock varit undantagna från denna regel, detta för att skydda universitetssjukhusen från att bli överfulla av fast anställda läkare.

Sylf har länge drivit kravet på fasta anställningar för ST-läkare och driver sedan en tid kampanjen Fast jobb nu. Frågan har under en tid halkat ner på dagordningen, men nu laddar Sylf om. Debattartiklar där Sylfs ordförande Charlotta Sävblom kräver fast jobb för ST-läkare har den senaste tiden publicerats i såväl Göteborgs­posten som Upsala Nya Tidning.

Och redan nu verkar Sylfs kampanj ha rönt vissa framgångar. I förra veckan gick Akademiska sjukhuset i Uppsalas biträdande sjukhusdirektör Eva Telne ut med information om att sjukhuset ska ompröva ett tidigare beslut om att ST-tjänster ska vara tidsbegränsade.

Västerbotten först med fast jobb  I de regioner och landsting som har universitetssjukhus med läkar­utbildning - Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen, Region Skåne, Landstinget i Östergötland och Västerbottens läns landsting - är det endast i Västerbotten som samtliga ST-läkare varit fast anställda. Från den 1 oktober kommer som sagt även samtliga ST-läkare i Stockholm att tillsvidareanställas.

Men det som händer i Stockholm tycks inte påverka situationen i exempelvis Västra Götalandsregionen eller Region Skåne.  - Det här är ju ingen ny fråga. Vi känner till hur de gjort i Stockholm och kommer framöver att diskutera detta, men har inte bestämt något. Och vi känner till Sylfs krav i frågan, säger Karin Bengtsson, personaldirektör i Region Skåne.

Det samma gäller vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.  - Även om frågan är ständigt aktuell så är det inget vi diskuterar i dag. Av tradition är våra ST-läkare visstidsanställda, säger Elisabeth Rocke, personaldirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Nytt anställningsstopp i Lund  Och på Universitetssjukhuset i Lund, där det i förra veckan beslutades om totalt anställningsstopp, hyser de yngre läkarna föga hopp om tillsvidareanställning inom någon snar framtid.  - En sjukhusledning som precis har beslutat om anställningsstopp kommer inte att vara speciellt benägen att tillsvidareanställa läkare. Det kommer att finnas ett motstånd när vi tar upp frågan, men jag tror att vi kommer att nå en lösning på sikt, särskilt som det finns andra landsting som faktiskt har tillsvidareanställt sina ST-­läkare, säger Holger Hövel, ordförande för Sylf i mellersta Skåne.

Åtta av tio utan fast anställning  Sylf genomförde under våren en enkät bland sina medlemmar. Den visade att så många som 80 procent av föreningens medlemmar på universitetssjukhusen saknade fast anställning.  - Det är en oroväckande siffra, säger Charlotta Sävblom, Sylfs ordförande och ledamot i Läkar­förbundets centralstyrelse och fortsätter:

- Det är de stora regionerna och landstingen som är det stora problemet. Vi hoppas att de ska följa efter nu när Stockholm tillvidare­anställer sina ST-läkare. De kan inte fortsätta diskriminera sina underläkare arbetsrättsligt, säger Charlotta Sävblom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News