Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Lång väg kvar till ny NPM

Publicerad: 10 december 2014, 14:12

Målstyrningen och mätandet har gått alldeles för långt. Tilliten till professionerna har minskat och ersatts med styrmodeller, var några slutsatser på civilministerns seminarium.


Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ordnade på onsdagen ett seminarium om vad som ska komma efter New Public Management, NPM.

Professor Kerstin Sahlin, Uppsala universitet, försökte då en gång för alla slå hål på föreställningen om att NPM är ett entydigt och väl definierat begrepp. NPM står snarare för en rad företeelser som växt fram med början på 1980-talet och som omfattar målstyrning och decentralisering.

Med i bilden finns ett utbrett ifrågasättande av kompetensen hos till exempel lärare och sjukvårdspersonal. Man säger att läkarna minsann inte alltid vet bäst hur saker och ting ska göras, fortsatte Kerstin Sahlin, som är professor i företagsekonomi.

Den centrala administrationen har därmed fått växa i en snabb takt och sjukvårdsbyråkrater tar över allt mer styrandet och inför mätningar av enkla faktorer.

Kommunals ordförande Annelie Nordström, som också medverkade i panelen, tog ett praktiskt exempel på hur tokigt styrningen kan slå. I Stockholms läns landsting är ersättningssystemet inom hemsjukvården konstruerat så att en vårdcentral får bättre betalt om en läkare, och inte en undersköterska, åker hem till en gammal sjuk människa och drar på stödstrumpor.

Statsvetaren Helena Wockelberg, Uppsala universitet, tonade ner förväntningarna på att enkelt kunna ersätta det som förknippas med NPM. Målstyrningen och mätandet har ätit sig in i organisationerna utan att det fattats några egentliga beslut om det. Det kommer att ta tid att förbättra styrningen.

En hel industri som säljer styrmodeller av olika slag har också skapats. Som exempel tog Helena Wockelberg alla kvalitets- och kompetensmässor som fullkomligt exploderat.

– Där finns det ingen som säger låt folk vara i fred och lita på att de gör rätt, sade hon.

Civilminister Ardalan Shekarabi satt mest tyst och antecknade. Men en sak försäkrade han inför tillsättandet av utredningen om styrmodeller bortom NPM.

– Vi siktar inte på något enhetligt regelverk för alla olika välfärdsområden.

Seminariet på Stockholms universitet ska följas av fem till på olika universitetsorter, även om tidplanen inte är spikad än. Trots att inbjudan, även till allmänheten, gick ut så sent som under tisdagen var det så många intresserade att Ardalan Shekarabi fick byta till en stor hörsal.

Emma Spak, ordföranden i Sylf, lade om sitt program och stannade kvar längre än det var tänkt från början i Stockholm.

– Det är bra med en sådan här förutsättningslös diskussion som även tar med den historiska bakgrunden till det vi kallar NPM. Allt har ju inte varit dåligt, sade hon efteråt.

Den utredning som snart ska tillsättas bör helst vara blocköverskridande, anser hon. Frågan om olika styrmodeller får inte bli någon ideologisk tummelplats.

Regeringens utfästelse om att införa en ny styrning av välfärden, bortom NPM, finns i överenskommelsen om vinster i välfärden med Vänsterpartiet.

Relaterat material

Regeringen söker svar på vårdens styrning efter NPM

deb”Hoppingivande att NPM tappar fästet”

kronika”Hög tid att facket skärper tonen om NPM”

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev