tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lång väg till nytt apotek på Gotland

Publicerad: 13 februari 2012, 13:44

Efter många turer verkar det bli klart med bygglov för receptarierna Christina Norrbys och Birgitta Hjerthéns apotek i Visby.


– Vi har varit i en känslomässig berg- och dalbana sedan i september. Det var då vi trodde att det första beskedet skulle komma och att vi skulle kunna öppna vårt apotek under november, berättar Birgitta Hjerthén för Dagens Apotek.

Apotekstillstånd och hyreskontrakt var klara redan i somras. Men byggnadsnämnden i Region Gotland sade nej till hyresvärdens ansökan om bygglov, med motiveringen att lokalen de valt inte är avsedd för handel.

– Vi tycker att de motarbetar företagande och att vi har kommit med en god idé, för det saknas ett apotek i södra Visby, säger Birgitta Hjerthén.

Länsstyrelsen gav apoteksentreprenörerna rätt – det borde inte vara några problem att driva ett Boots-apotek i det gamla regementsområdet i Visby. Den domen överklagade dock byggnadsnämnden till Mark- och miljödomstolen, där ärendet väntar på ett avgörande.

I förra veckan gick nämnden ändå med på ett tillfälligt bygglov i fem år. Under tiden hinner avgörandet i Mark- och miljödomstolen komma. Vinner apoteksägarna så får de ett permanent tillstånd, i annat fall har hyresvärden lovat dem en annan lokal.

– Just nu finns det ganska stora förhoppningar om att det här ska fungera, säger Birgitta Hjerthén.

Nästa vecka ska det formella beslutet fattas av byggnadsnämndens arbetsutskott. Sedan kan apoteksbygget ta fart igen.

Det var just läget i södra Visby som fick entreprenörerna att starta resan mot ett eget apotek.

– Det här området är mest expansivt i Visby just nu. Hela Region Gotland har sina lokaler där och där finns en privat vårdcentral som är väldigt populär. Det planeras också för bostäder de kommande åren, säger Birgitta Hjerthén.

Hon och Christina Norrby kommer att äga det nya apoteket tillsammans med Christinas man Per Norrby, som är projektledare på Gotlands stuveri.

Båda receptarierna har lång erfarenhet av arbete på apotek. Birgitta Hjerthén har bland annat varit apotekschef på Apoteksgruppens apotek i Hemse. Genom arbetet lärde hon känna Christina Norrby, som frilansar som receptarie på olika apotek på Gotland.

– Drömmen om ett eget apotek fanns först hos Christina och hennes entusiasm smittade mig, berättar Birgitta Hjerthén.

Just nu klagar dock många aktörer i branschen över dålig lönsamhet. Nyligen aviserade Boots i Sverige att kedjan ska skära ned på huvudkontoret och bromsa öppningstakten för nya apotek.

Birgitta Hjerthén önskar att apoteken slapp vänta så länge på att få ersättning för de läkemedel som säljs inom läkemedelsförmånen. Det kräver en god likviditet som kan vara svår att klara.

– Jag kan tycka att det är lite sorgligt att grundidén med ett apotek, att sälja läkemedel, inte är den del som är mest lönsam. En tanke med omregleringen var ju att det skulle bli bättre tillgänglighet och att enskilda skulle våga satsa.

Men hon tror ändå att det nya apoteket i Visby kommer att bära sig. Förhoppningen är att det ska öppna före sommaren, bemannat av Christina Norrby och Birgitta Hjerthén själva samt en anställd på en halvtidstjänst.

– Vi tror fortfarande på idén att det behövs ett apotek i den här delen av Visby. Vårt upplägg är också att börja i liten skala och inte ha så många anställda. Vi måste ju tro på vår dröm, säger Birgitta Hjerthén.

Relaterat material

Boots utrullning bromsas

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev