Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lång väntan kan ge tio patienter men

Publicerad: 21 juli 2014, 12:31

Var tredje patient får vänta för länge på operation på Skånes universitetssjukhus. Just nu riskerar tio väntande patienter att få bestående men.


– Det är väldigt allvarligt. Hade vi inte haft vårdplatsbrist på hela sjukhuset hade de opererats trots att det är sommar. De kan inte vänta, de ska inte vänta, säger Henrik Ahlborg, tillförordnad chef för ortopeden om de tio patienterna, till Sydsvenska Dagbladet.

Från beslut ska det dröja max 90 dagar till operation eller annan åtgärd inom specialistvården, enligt vårdgarantin. Var sjunde patient fick vänta längre än så, enligt Sveriges Kommuner och Landstings statistik i maj. På Skånes universitetssjukhus är man långt från att leva upp till vårdgarantin med var tredje patient som får vänta för länge.

En av de tio patienterna som nu riskerar att få svåra men genom att inte få sin operation i tid är lärare och tidigare elittyngdlyftare. Han släpar sig fram med hjälp av kryckor i korridoren, enligt Sydsvenskans beskrivning. Hans operation skjuts upp gång på gång. Läkarna har bett ledningen att göra undantag för honom och låta honom opereras, men har fått nej.

– Jag kommer att ha döda nerver och man vet inte vilka funktioner jag kommer att få tillbaka, säger han till Sydsvenskan.

Chefen för ortopeden hävdar i tidningen, att det lägre antalet platser på sjukhuset i år , beror på sjuksköterskebristen. Men SKL tror snarare att det beror på arbetssättet.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev