Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lång väntan på asyl gör flyktingar sjukare

Publicerad: 6 september 2007, 11:32

Långa väntetider för att få besked om asyl gör flyktingar med trauman ännu sjukare. Det visar en ny studie som gjorts vid Landstinget i Värmland.


– Snabba asylbeslut, även om de är dåligt underbyggda, kan vara en lösning. Det är bättre att värna om människors psykiska hälsa än att hålla fast vid rättssäkerheten till 100 procent, säger Bertil Larsson, vice chef för psykiatrin vid Landstinget i Värmland, som har lett studien, till Sveriges Radio.

Dagens asylsystem med långa handläggningstider leder till att redan traumatiserade flyktingar blir ännu sjukare. Läget är i det närmaste akut, menar Bertil Larsson.

Forskare på Centrum för traumatisk stress i Värmland och Institutet för psykosocial medicin vid Karolinska institutet i Stockholm, har intervjuat ett 60-tal flyktingar. Flyktingarna hade varit i Sverige i genomsnitt fyra år. Samtliga hade fått avslag på sina asylansökningar och även fått dem omprövade. Flyktingarna i undersökningen hade även hållit sig gömda från svenska myndigheter, i snitt i tio månader, under de år de varit i Sverige.

Tillvaron för flyktingar som lever gömda är eländig och präglas av skräck och oro, visar studien. Exempelvis vågar åtta av tio inte söka vård när de är i behov av sådan, inte ens om läget är akut.

Bertil Larsson säger att ett exempel på en lösning skulle kunna vara att sätta upp en gräns för hur länge ett asylärende får pågå. Om tiden överskrids får den asylsökande automatiskt asyl.

– Det skulle bland annat sätta press på myndigheterna att kunna fatta beslut. Ytterligare en tanke är att man helt stoppar asylinvandringen till Sverige och bara tar hit kvotflyktingar via FN.

– Det är möjligt att en sådan kvoterad asylinvandring skulle vara mycket effektivare. De pengar som vi i dag lägger ner i systemet kanske skulle räcka till dubbelt så många, säger Bertil Larsson till Sveriges Radio.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News