Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lång väntan på AT-platser

Publicerad: 2 september 2020, 11:19

”25 procent av läkarna som väntat i 13 månader eller längre överväger att helt lämna yrket

Väntetiden för en AT-plats har ökat med 60 procent sedan 2008. Det visar Sveriges yngre läkares förening, Sylfs, årliga AT-rapport som släpptes under onsdagen.


Ämnen i artikeln:

SylfMora lasarettCentralsjukhuset i KristianstadHallands sjukhus

I dag tar det ungefär 11,3 månader för en examinerad läkare att påbörja sin allmäntjänstgöring. Därefter tar det cirka 21 månader för läkare att bli legitimerade, något som Sylf lyfter som ett problem i sin rapport.

”25 procent av läkarna som väntat i 13 månader eller längre överväger att helt lämna yrket. Misslyckandet att instifta AT-platser kan komma att leda till att de senaste årens högskolesatsning på läkare kommer gå om intet, vilket är allvarligt givet den stora bristen på specialistläkare i Sverige”, säger Madeleine Liljegren, ordförande för Sylf, i ett pressmeddelande.

Sylfs rapport bygger på enkätsvar från läkare som genomför eller nyligen genomfört sin AT. Varje år rankas den bästa AT-platsen. Betygen bygger på frågan ”Vilket sammanfattande betyg vill du ge din AT?”.

På första plats hamnade Mora lasarett följt av Centralsjukhuset i Kristianstad  och Hallands sjukhus Halmstad.

Rapporten ser lite annorlunda ut i år då föreningen inkluderat väntetider och lagt extra fokus på behovet av AT. Anledningen är den förändring som pågår där AT ska avskaffas och ersättas av bastjänstgöring när den nya läkarutbildningen sjösätts nästa år.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev