Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lång väntan på legitimation

Publicerad: 15 mars 2012, 14:40

Apotekare får arbeta som recepttekniker i väntan på legitimationen, som kan dröja upp till tre månader.


Sara Maxe är just färdig med sin praktik på apotekarprogrammet vid Uppsala universitet. Men det kan dröja innan hon får sin apotekarlegitimation.

– När jag pratade med Socialstyrelsen i morse sade de att det är minst åtta veckors handläggningstid, berättar Sara Maxe för Dagens Apotek.

Socialstyrelsens kundtjänst bekräftar att det just nu är mycket långa handläggningstider för apotekarlegitimationer – upp till tre månader för den som har en svensk utbildning.

Det ställer till problem för Sara Maxe, som inte får expediera recept innan hon har sin legitimation. Hon har redan fått anställning på ett apotek men kan inte arbeta som apotekare.

– Jag blir ju ganska oduglig när jag inte kan skriva på själv. Jag får jobba som recepttekniker och göra i ordning allt, men sedan måste jag ropa dit en annan farmaceut som går igenom allting, signerar och står för det hela, säger Sara Maxe.

Trots det får hon full lön från början av sin arbetsgivare. Men hon tror att den långa väntan på legitimationen kan påverka inkomsten för andra nyutexaminerade studenter.

– Många studenter kommer att drabbas av lägre lön, om chefen är medveten om det här vid anställningen. Eller så blir det en frustration på arbetsplatsen, säger Sara Maxe.

Apotekarstudenterna har nu tillsammans informerat apotekskedjornas läkemedelsansvariga i ett brev om den långa väntetiden för legitimationer.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev