onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lång väntan var inte fel

Publicerad: 20 april 2012, 10:47

Inget fel gjordes när en man fick ligga och vänta på ambulans på gatan i Ludvika i en halvtimme, enligt landstingets utredning.


En äldre man ramlade ihop på gatan i mars. Ambulanserna var upptagna och två ambulanssjuksköterskor ryckte ut i en privat bil för att ge mannen första hjälpen.

Ambulans kom dit efter 27 minuter från larmet, även om personer som såg händelsen talat om 40 minuter. Och eftersom målet är att 90 procent av befolkningen i länet ska nås inom 30 minuter har Landstinget Dalarna kommit fram till att inget formellt fel begåtts, skriver Dala-Demokraten.

Enligt tidningen är landstingsrådet Inga-Lill Persson (S) kritisk mot att ingen privatperson i närheten ställde upp för att köra mannen till sjukhuset när det stod klart att sjukdomen inte var livshotande.

Ludvika har två dygnsambulanser och en dagambulans. När mannen blev sjuk var två bilar upptagna med patienter och en var på verkstad. Landstingets utredare har kommit fram till att SOS Alarm måste få veta när en bil repareras, och att det behövs en strategi för reservfordon.

Ibland används ambulanser för att köra patienter till och från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Landstinget vill se över om det oftare går att använda andra ressätt och därmed frigöra ambulanser.

Relaterat material

Ambulanspersonal ryckte ut i privat bil

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev