lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långa kötider på akutmottagningar

Publicerad: 26 april 2013, 12:10

Inget landsting klarar de egna målen för hur lång tid ett patientbesök på akuten ska ta.


Väntetiderna på att få en läkarbedömning på landets akutmottagningar varierar kraftigt visar en genomgång som Socialstyrelsen har gjort. Från en snittid på 29 minuter som minst till en snittid på 1 tim och 12 minuter som mest.

Landstingen uppger bland annat problem med läkarbemanning och överbeläggningar på vårdavdelningar som orsaker till de långa väntetiderna.

– Det ständigt ökande antalet patienter kan också vara del i förklaringen. Ett högt tryck på akuten kan signalera brister i andra delar av vårdsystemet. Ett sätt att minska trycket kan vara att se över om patienterna verkligen får den hjälp de behöver från exempelvis vårdcentralerna eller äldreomsorgen, säger Marianne Hanning, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det är också stora skillnader i hur länge patienter vistas på akuten. Uppsala var det landsting där besökstiden var längst, i snitt tog det 3 timmar och 40 minuter där. Norrbotten var landstinget med de kortaste besöken. 2 timmar och 10 minuter tog ett genomsnittligt besök där.

De flesta landstingen har satt gränser för hur länge en patient ska behöva vistas på en akutmottagning, vanligtvis fyra timmar. Enligt Socialstyrelsens genomgång är det inget av landstingen som klarar den gränsen.

Den utvärdering som Socialstyrelsen har gjort gäller första halvåret 2012.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev