onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långa väntetider anmäls till JO

Publicerad: 2 april 2012, 12:12

Foto: Jocke Hedell

Sveriges farmacevtförbund anmäler Socialstyrelsen på grund av väntetiden på legitimationer.


Det tar upp till åtta veckor innan nyexaminerade får  legitimationer för att kunna börja jobba, skriver en rad Saco-förbund i  en artikel i Upsala Nya Tidning. Därför har Sveriges farmacevtförbund  lämnat in en anmälan mot Socialstyrelsen till justitieombudsmannen, JO.

Dessa unga akademiker hindras därmed från att påbörja sin  yrkeskarriär och kunna försörja sig. Konsekvenserna för hälso- och  sjukvården blir också stora  skriver artikelförfattarna.

Bland de som drabbas av väntetiderna finns apotekare, receptarier,  läkare, sjukgymnaster, sjuksköterskor och barnmorskor. Det är byte av  datorsystem som gör att legitimeringen tar längre tid än normalt, något  som fackförbunden ser som  mycket allvarligt  inte bara för medlemmarnas  skull utan också för att bemanningen påverkas när det dröjer innan  nyutbildade kommer ut i arbete.

I vissa branscher, som till exempel apoteksbranschen, är det också  redan  brist på utbildade apotekare och receptarier. En brist som nu   ytterligare förvärras. Risken för patienterna är förstås uppenbar, långa  väntetider och i förlängningen risk för sämre vård  står det i  artikeln.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev