Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långa väntetider på Karolinskas akuter

Publicerad: 18 september 2013, 09:27

I sommar skrevs mer än tio gånger fler avvikelserapporter om långa väntetider på Karolinska universitetssjukhusets akutmottagningar än förra sommaren.


Karolinska universitetssjukhuset skrev 357 avvikelserapporter om att patienter hade vistats mer än 8 timmar på sjukhusets akutmottagningar under sommaren, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Det kan jämföras med att det var 33 avvikelser förra året.

– Det är den mest ansträngda sommaren vi haft. Vi hade färre vårdplatser och därför har vi haft långa vistelsetider på akuten. Det har varit olyckligt och en stor olägenhet för patienter som drabbats, säger chefläkare Ann-Britt Bolin Wiechel till Dagens Nyheter.

I ett fall som tidningen redogör för har en patient infekterad med meticillinresistenta Staphylococcus aureus, MRSA, tvingats vänta mer än 44 timmar på en vårdplats. I många av fallen var det äldre som fick vistas länge på akutmottagnignarna.

I ett pressmeddelande från Socialdemokraterna i Stockholm krävs att landstingsstyrelsen omedelbart kallas in på ett extra möte med anledning av Dagens Nyheters avslöjande.

Inför förra valet lanserade socialminister Göran Hägglund (KD) att ingen skulle behöva vistas på akuten i mer än 4 timmar. Socialstyrelsen håller på att utreda väntetiderna på landets akutmottagningar.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev