Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långa väntetider problem i sjukvården

Publicerad: 19 december 2005, 09:09

Det är fortfarande långa väntetider inom ortopedi, gynekologi, kirurgi, urologi, ögonsjukvård och utprovande av hörapparat. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin Hälso- och sjukvårdsrapport 2005, som presenteras i dag, måndag.


Myndighetens övergripande bild av hälso- och sjukvården baseras på data från bland annat de nationella kvalitetsregistren och hälsodataregistren, samt olika internationella jämförelser. Men Socialstyrelsen tycker inte att dessa instrument är tillräckliga.

- För att kunna bedöma om vården lever upp till hälso- och sjukvårdslagens krav på god vård på lika villkor krävs en fullständigare och mer systematisk uppföljning av verksamheternas resultat, säger Bo Lindblom, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning, i ett pressmeddelande.

- Idag finns det vårdområden som i princip helt saknar nationella kvalitetsregister eller annan statistik som kan användas för verksamhetsuppföljning på nationell nivå. Det gäller exempelvis primärvården, psykiatrin och tandvården, fortsätter han.

Myndigheten föreslår i rapporten att obligatorisk inrapportering av vissa kvalitetsindikatorer ska införas stegvis för att förbättra möjligheterna till uppföljning och jämförelser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev