Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långa väntetider till BUP

Publicerad: 24 januari 2008, 10:33

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, fungerar så dåligt att Socialstyrelsen ska göra en nationell granskning. Bara i Stockholms läns landsting har 230 barn köat längre än tre månader för en utedning. Landstinget ska nu låta privata vårdföretag göra utredningarna.


Ämnen i artikeln:

Barnpsykiatri

Socialstyrelsens rikstäckande tillsyn ska starta i september och genomföras under hösten, skriver Svenska Dagbladet.

Stockholms läns landsting klarar inte vårdgarantin och just nu finns det 230 barn på kölistan, vissa har fått vänta i över ett år. Det är barn med misstänkta neuropsykiatriska funktionshinder som till exempel ADHD, Aspbergers syndrom och autism.

Landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) säger till Svenska Dagbladet att organisationen spretar och att man nu ska besluta om en upphandling där privata vårdföretag bjuds in för att öka antalet utredningar av barnen.

Skolöverläkaren Sophie Ekman är en av dem som slagit larm om situationen vid landets BUP-mottagningar. Hon har anmält fem fall vid BUP i Solna till Socialstyrelsen. Det handlar om barn som fått vänta alldeles för länge på utredning eller som fått fel diagnos. Hon är kritisk mot att det ofta är kuratorer eller psykologer vid BUP som hanterar remisserna, i stället för en barnpsykiatriker.

Ämnen i artikeln:

Barnpsykiatri

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev