Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Längre öppettider på 150 håll

Publicerad: 26 april 2010, 12:42

Längre öppettider på 150 håll

Hittills i år har drygt 150 apotek fått förlängda öppettider. I över hälften av fallen handlar det om apotek som tillhör Hjärtat. Det visar en kartläggning som Dagens Apotek har gjort.


Att öka tillgängligheten till läkemedel är en av de grundläggande tankarna med omregleringen av apoteksmarknaden. Den fristående apotekskedja som gjort de största förändringarna hittills är Apotek Hjärtat.

Sedan övertagandet har ett 80-tal av företagets 206 apotek fått förlängda öppettider – varav några till klockan 22.00.

Kronans Droghandel har utökat öppethållandet hos närmare ett tiotal av sina drygt 170 apotek, och Apoteksgruppen hos en handfull av de 150 apotek som ingår i entreprenörsbolaget. Medstop har hittills sett över öppettiderna hos ett tiotal apotek.

– Våra apotek ska ha öppet när våra kunder vill handla, och där det behövs förändringar kommer de också att genomföras.  Men många av våra 62 apotek har redan generösa öppettider, säger Medstops vd Fredrik Söderberg.

Vårdapoteket, med 24 expeditionsapotek på sjukhus, har ännu inte hunnit genomföra några förändringar. Företagets ambition är att optimera öppethållandet vid sina apotek, och man tittar just nu på kundtrafik, kundbehov och lönsamhet.

– Detta kommer att innebära att vissa apotek får utökade öppettider. Men det kan också leda till att en del apotek får minskade öppethållanden, konstaterar vd Tony Rydberg.

Apoteket AB förlängde öppettiderna vid cirka 180 apotek förra året. Under 2010 har företaget fortsatt i samma takt, det vill säga med omkring 15 apotek i månaden. Linjen är att apoteken ska ha samma öppettider som omkringliggande fackhandel.

Hos de nystartade apotekskedjorna Doc Morris och Apotek 1 är också tillgängligheten en viktig fråga.

– Vi är en ny apoteksaktör på en konkurrensutsatt marknad, och generösa öppettider är ett sätt för oss att möta de önskemål som finns, säger informationschef Ulrika Hultgren på Apotek 1.

Hennes kollega på Doc Morris, kommunikationschef Märit Wikström, resonerar på liknande sätt.

– För oss är det självklart att hålla öppet på kvällar och helger. Just nu har vi öppet som längst till 20.00, men vi kan tänka oss att utöka ytterligare på vissa orter, säger hon.

Vem som bestämmer hur länge ett lokalt apotek ska hålla öppet, varierar mellan apotekskedjorna. De flesta kommer överens om tiderna i en dialog mellan det lokala apoteket och region- eller huvudkontoret. Faktorer som kan påverka är till exempel var apoteket är beläget. Ibland styr öppettiderna på den stormarknad eller vårdcentral som apoteket ligger vid.

Två apotekskedjor - Medstop och Apotek Hjärtat – låter dock de enskilda apoteken själva bestämma, med motiveringen att det är en fråga som löses bäst på lokal nivå.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev