Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långsammare löneökningar i offentlig sektor

Publicerad: 30 december 2005, 10:47

Under det senaste året har lönerna i kommuner och landsting ökat med 1,9 respektive 1,8 procent. I den privata sektorn ökade lönerna mer.


Mellan oktober 2004 och oktober 2005 lyfte anställda inom kommun och landsting sina löner med i genomsnitt 1,9 respektive 1,8 procent. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Under samma period ökade lönerna inom den privata sektorn med 3,0 procent för arbetare och 3,5 procent för tjänstemän. För anställda inom statlig sektor ökade lönerna med i genomsnitt 1,4  procent.

Med en månadslön på i genomsnitt 28 600 kronor tjänade de privata tjänstmännen mest, enligt statistiken. De anställda i kommunerna hade en snittlön på 20 600 kronor och de landstingsanställda på 24 200 kronor. Detta inkluderar dock inte rörliga tillägg.

Enligt SCB kan de stora skillnaderna i löneökningar delvis förklaras med att de lokala löneförhandlingarna i kommuner och landsting har dragit ut på tiden. Många hade inte hunnit få sina löneökningar utbetalda när mätningar gjordes i oktober.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev