fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långsiktig risk för tidigt födda

Publicerad: 27 mars 2008, 11:38

För tidigt födda barn löper större risk att dö under uppväxten och att inte bli föräldrar. Det visar en norsk-amerikansk studie.


En analys av närmare 1,2 miljoner födslar i Norge visade att barn som föddes för tidigt hade större risk att dö före 13 års ålder och det de mer sällan blev föräldrar.

I den analyserade gruppen ingick 60 354 barn som föddes för tidigt.

Det visade sig att barn som föddes mycket för tidigt – mellan 22 och 27 veckor – så var risken att dö före sex års ålder mer än fem gånger högre för pojkar och nästan tio gånger för flickor. Och före 13 års ålder hade pojkarna sju gånger högre risk att dö jämfört med fullgångna barn. Bland flickorna sågs dock ingen skillnad.

De för tidigt födda barnen tycks inte bara ha en förhöjd risk att dö. Analysen visade också att de inte gick ut grundskolan i lika hög utsträckning som fullgångna barn. Dessutom var sannolikheten att de själva skulle bli föräldrar lägre, jämfört med fullgångna barn.

Bara 14 procent av de män som hade fötts för tidigt fick egna barn, att jämföra med 50 procent för de män som hade fötts efter en fullgången graviditet. Motsvarande siffror för flickorna var 25 respektive 86 procent.

Studien har publicerats i den amerikanska tidskriften Jama

Jama 2008;299:1429–1436

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev