Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långt från enighet om ingångslönerna

Publicerad: 16 april 2012, 08:00

Det går inte att både höja ingångslönerna och få en god lönespridning bland sjuksköterskor. Vårdförbundet måste välja, anser ordföranden för SKL:s förhandlingsdelegation.


Det finns ingen motsättning mellan att höja sjuksköterskornas ingångslön och att erfarna sjuksköterskor ska ha betydligt högre löner, menar Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Det handlar bara om att fördela resurserna. Det håller Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, inte med om.

– Trycker du upp ingånglönerna minskar möjligheten till lönespridning, säger hon.

Diskussionen mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har hittills handlat om att satsa på specialistutbildade sjuksköterskor och på att öka löne­spridningen inom yrket. Om ingångslön har blivit en fråga att prioritera måste sjuksköterskorna ta upp den internt inom sitt förbund och arbeta för den där, enligt Ingela Gardner Sundström.

– Man får inte låta sin sympati i en fråga göra att man tror att allt är möjligt på den svenska arbetsmarknaden.

Måste det vara antingen eller?

– Man får fråga sig om realismen bakom kraven. Du kan vilja ha kakan och äta den. Men det går inte.

Varför inte?

– För att resurserna inte är oändliga. Man får ta ställning till vad som är viktigast just nu. I ett samhälle med oändliga resurser kunde man tycka att det ska vara både och, säger Ingela Gardner Sundström.

Diskussionen om högre ingångslöner har blivit allt mer brännande sedan Vårdförbundet uttryckt sitt stöd för de pågående studentuppropen runt om i landet. Stödet skulle kunna tolkas eller uppfattas som ett brott mot fredsplikten, skrev Ingela Gardner Sundström nyligen på SKL:s avtalsblogg. Hennes inlägg har fått kritik från flera håll. ”Det är inte utan att man blir förvånad över SKL:s utspel. Och oroad”, skriver till exempel en ombudsman för Akademikerförbundet på dess blogg. Men Ingela Gardner Sundström håller fast vid att Vårdförbundets inställning är problematisk.

– Det kan uppmuntra till något som på sikt kan uppfattas som en nyanställningsblockad. Om det innebär att ännu fler hakar på protesterna har frågan förts upp på ett sätt som går emot fredsplikten, ­säger hon.

Sineva Ribeiro ser inga problem med att Vårdförbundet visar sitt stöd. Hon hoppas att studenterna ska stå emot trycket från arbetsgivarna och fortsätta kämpa för en högre lön. Men hon är orolig för vad som händer med dem som står inför en ny löneförhandling efter sommaren.

– Hur påverkas sjuksköterskornas löner när de får fast anställning? Risken är att de får gå ner i lön. Det har vi sett förr, säger hon.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev