Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Långt kvar till mål om 6 000 allmänläkare i primärvården

Publicerad: 28 maj 2008, 17:45

Målet om 6 000 allmänläkare i primärvården år 2008 kommer inte att nås. Men nu syns ändå en liten ökning av antalet specialister.


År 2000 antog den dåvarande socialdemokratiska regeringen en handlingsplan som bland annat stipulerade att antalet allmänläkare i primärvården år 2008 skulle vara 6 000, eller cirka en allmänläkare per 1 500 invånare.

I en sammanställning som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nu presenterar står det klart att det målet inte kommer att nås.

Förra året fanns det inom primärvården i Sverige sammanlagt 5 101 specialistläkare i allmänmedicin, och att resterande 900 skulle tillkomma i år är långt ifrån realistiskt.

Visserligen blev det under 2007 ett litet tillskott av allmänläkare nationellt, närmare bestämt 148 stycken. Det är första gången sedan handlingsplanen sattes upp som det faktiska antalet allmänläkare ökar. Tidigare år har tillskottet ätits upp av pensionsavgångar och att allmänläkare försvinner från primärvården av andra skäl.

Maria Dalemar, ordförande för Distriktsläkarföreningen, DLF, är inte förvånad över att målet om 6 000 allmänläkare inte kommer att nås.

– Nej, det var ju ingen nyhet direkt. Men det är samtidigt oerhört bekymmersamt och jag kan inte se någon klar strategi hos de ansvariga huvudmännen, landstingen, för att klara målet, säger hon.

Maria Dalemar efterlyser ett helt batteri med åtgärder för att så småningom lyckas uppnå målet med 6 000 allmänläkare inom primärvården.

– Att inrätta fler ST-tjänster är en väg. Nu finns det legitimerade läkare som vill specialisera sig inom allmänmedicin, men det finns inga ST-tjänster. Sedan måste det till så pass bra villkor att de läkare som faktiskt jobbar inom primärvården väljer att stanna kvar. Nu finns det många som byter specialitet eller väljer att göra något annat.

Ett annat förslag från Distriktsläkarföreningen, som även presenterades i en debattartikel i Dagens Medicin härom veckan, är att låta läkare inom andra specialiteter prova på att tjänstgöra inom primärvården.

– Eftersom att allt tyder på att diverse vårdvalsreformer kommer att göra det möjligt med flera driftsformer inom primärvården, tror jag på ett ökat intresse bland andra läkare. Att låta en redan färdig specialist komplettera för att bli allmänläkare kanske tar två år, att jämföra med de runt sex års utbildning som oftast krävs för en ny ST-läkare, säger Maria Dalemar.

Relaterat material

Allmänläkare fortfarande för få

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev