onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lårbensbrott vanligt efter höftledsbyte

Publicerad: 13 juni 2006, 08:04

En fraktur på lårbenet är fyra år efter ett höftledsbyte den näst vanligaste orsaken till att operationen måste göras om. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg.


Varje år får omkring 12 000 personer i Sverige en höftledsprotes eftersom leden är försliten. Den vanligaste orsaken till komplikation efter operationen är att den insatta leden lossnar eller att patienten får en lårbensfraktur. Uppskattningsvis 1 procent av alla opererade patienter drabbas av lårbensfraktur.

Ortopeden Hans Lindahl vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har gått igenom journaler för mer än 1 000 patienter med denna komplikation och dragit slutsatsen att benbrottet oftast beror på att protesen lossnat från sitt fäste.

- I många fall visste varken läkare eller patient att protesen satt löst. Frakturen betyder att patienten måste opereras igen och sedan gå igenom en lång rehabilitering, säger Hans Lindahl i ett pressmeddelande.

Enligt studien finns det tydliga skillnader mellan olika typer av proteser.

- Det fanns en klar signifikans mellan de tre vanligaste protesfabrikaten. Som ortoped kanske man i alla fall bör fundera på att välja ett fabrikat där benbrott är mindre vanliga, säger Hans Lindahl.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev