Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lärde i Lund i protest mot planerad sjukhusprofilering

Publicerad: 18 februari 2008, 13:48

Profileringen av universitetssjukhusen i Lund och Malmö blir dyr och hotar patienternas säkerhet. Det anser det kliniska professorskollegiet i Lund, som nu förbereder ett brev till de båda sjukhusledningarna.


Profilering och samordning av Universitetssjukhuset i Lund och Universitetssjukhuset Mas i Malmö äventyrar patientsäkerheten, bryter upp den högspecialiserade vården och riskerar att skapa två endast till hälften fungerande universitetssjukhus.

Det hävdar kliniska professorskollegiet i Lund, som nu arbetar på en gemensam skrivelse till sjukhuscheferna Bent Christensen, Lund, och Ann-Sofi Bennheden, Malmö.

Bengt Rippe, professor i njurmedicin och en av medlemmarna i kollegiet, anser att ett av de stora problemen med profileringsplanerna är de revirstrider som han tror kommer att bli följden.

– Inom min egen specialitet har vi ett utmärkt samarbete mellan sjukhusen, med njurtransplantationer i Malmö och dialys i Lund. Men skulle det bli en profilering, då riskerar det att bli krig mellan sjukhusen, säger han.

Bland annat finns det en stor oro för att Malmö kommer att få en betydligt större andel högspecialiserad vård än tidigare. Enligt profileringsförslaget Proluma ska bland annat ögonkliniken och urologkliniken huvudsakligen flyttas från Lund.

Dessutom är Bengt Rippe övertygad om att förslaget kommer att öka kostnaderna, snarare än att minska dem.

– Vi har sett följderna av sammanslagningarna i Göteborg och Stockholm, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev