Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Larm från landets akutmottagningar

Publicerad: 15 mars 2019, 11:13

Foto: Emil Langvad/Bildbyrån

Nu larmas det om ansträngt läge och rekordmånga överläggningar på flera av landets akutmottagningar.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdHässleholms sjukhusAkademiska sjukhusetSahlgrenska universitetssjukhusetCentrallasarettet VäxjöLjungby lasarettRegion Skåne

På flera håll i landet har det ansträngda läget på sjukhusens akutmottagningar uppmärksammats de senaste dagarna. I Hässleholm rapporteras rekordmånga överbeläggningar inom den somatiska vården. Under januari var antalet överbeläggningar det högsta på sex år, skriver tidningen Norra Skåne. Det är högst andel av samtliga sjukhus i Region Skåne.

Också Akademiska sjukhuset i Uppsala slår rekord, där högst antal patienter någonsin fått ligga kvar på akutmottagningen över natten till torsdagen i väntan på rätt vårdavdelning, rapporterar Upsala Nya Tidning och P4 Uppland.

Under torsdagsförmiddagen hade patienterna skrivits in på rätt vårdavdelning men situationen beskrivs som bekymmersam av chefsläkare Mikael Köhler.

– Bristen på vårdplatser är ett patientsäkerhetsproblem, säger han till Upsala Nya Tidning.

Även en sjuksköterska som arbetade under natten till torsdag vittnar om det höga trycket och berättar att det under arbetspasset på elva timmar enbart fanns tid för en tio minuters matpaus.

På Sahlgrenska har skyddsombud från flera fackförbund gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Vårdfokus. Detta efter att inte varit nöjda med det svar som de fick på den arbetsmiljöanmälan som lämnades till sjukhusledningen i mitten av februari.

– I februari låg dagligen mellan 8 och 24 patienter kvar på akuten i väntan på att få komma till en vårdavdelning. Som längst kunde de få vänta upp till tre dygn. Personalen mådde fruktansvärt dåligt. Vissa grät efter arbetspassen, sa Nicklas Martinsson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, till Vårdfokus tidigare i veckan.

I veckan har läget varit problematisk även vid sjukhusen i Växjö och Ljungby, som gick upp i stabsläge på grund av en ansträngd vårdplatssituation. Som anledning till det ökade behovet angavs inget annat än att det för tillfället fanns många sjuka patienter.

CAROLINE GYLLENKROK

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev