Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Larm om strålning var oskyldig patient

Publicerad: 7 augusti 2006, 08:16

Om ett larm som reagerar på radioaktivitet ljuder på flygplatsen kan den "skyldiga" vara en patient som behandlats med radioterapi. Experter varnar nu nyligen strålbehandlade för problemet.


På flygplatser i bland annat USA finns känsliga detektorer som reagerar på om passagerare bär på radioaktivt material. Och att de verkligen är känsliga fick en stackars oskyldig 46-årig man erfara, rapporterar tidskriften British Medical Journal, BMJ. När han försökte att flyga reagerade ett larm. Mannen utfrågades, kroppsvisiterades och släpptes efter en lång försening, skriver BBC News.

Förklaringen till att detektorn reagerade visade sig vara att mannen sex veckor tidigare hade behandlats med radioaktivt jod. Och han är inte ensam om att ha drabbats av att spåras som en potentiell brottsling efter en strålbehandling eller undersökning där radioaktiva ämnen använts, rapporterar artikelförfattarna vid City Hospital i Birmingham, Storbritannien. Samma öde hade 1986 drabbat två personer som hindrades från att gå in i Vita huset och 2004 var det en pilot som stoppades efter en hjärtundersökning.

Författarna konstaterar i sin artikel i BMJ att flygplatser världen över placerar ut mer känsliga system för att upptäcka radioaktiv strålning och att "fler sådana här fall kan väntas om vi inte tar vårt ansvar och varnar våra patienter".

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News