Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Lars Andersson” publicerade även i svensk tidskrift

Publicerad: 14 maj 2018, 13:15

Foto: Camilla Svensk

Trots flera redaktörer från Karolinska institutet kunde en påstådd KI-forskare under falskt namn publicera vaccinkritiska brev i den högt rankade tidskriften Journal of Internal Medicine.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

– I efterhand kan jag tycka att vi borde ha forskat mer kring vem denna person är. Vi ansåg dock att den vetenskapliga diskussionen var viktig att få fram. Men det är upprörande att personen uppger ett falskt namn och kanske framför allt upprörande att personen använder falsk affiliering, säger chefredaktören Ulf de Faire, som är senior professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Karolinska institutet.

Journal of Internal Medicine är baserad i Sverige men tar emot vetenskapliga manus från hela världen. Med en så kallad impact factor på nästan 8 rankas den på tionde plats bland världens tidskrifter i kategorin ”general and internal medicine”.

Förra veckan berättade Läkartidningen att tidskriften Indian Journal of Medical Ethics publicerat ett brev där signaturen ”Lars Andersson, institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet” påstod att ökningen av livmoderhalscancer på senare tid skulle kunna ha en koppling till HPV-vaccination.

Problemet var bara att någon Lars Andersson aldrig har jobbat på den aktuella institutionen. Uppgifterna i brevet blev också snabbt tillbakavisade av ledande expertis på livmoderhalscancer. Men då hade brevets innehåll redan fått spridning på vaccinkritiska sajter.

När historien uppdagades undersökte Karolinska institutet om ”Lars Andersson” skrivit andra liknande inlägg, vilket hen visat sig ha gjort. Sammanlagt fyra inlägg med samma författarnamn och e-postadress verkar vara publicerade i den vetenskapliga litteraturen, uppger Peter Andréasson, presschef på Karolinska institutet. Inget av fallen handlar om originalforskning utan om kommentarer på annan forskning.

Ett av inläggen är publicerat i tidskriften Vaccine år 2017 och handlar om en påstådd koppling mellan hpv-vaccin och kroniskt trötthetssyndrom. De två första breven publicerades i Journal of Internal Medicine år 2014 och 2016.

Där går ”Lars Andersson” i polemik med andra forskare som tidigare publicerat i samma tidskrift och då kommit fram till att det inte gick att bekräfta att något orsakssamband fanns mellan influensavaccinet Pandemrix och andra immunologiska sjukdomar än narkolepsi. ”Lars Andersson” anser å sin sida att det kan finnas ett samband till en ökning av typ 1-diabetes.

– Vi visste inte vem Lars Andersson var men vi trodde på hans uppgifter att han var knuten till Karolinska institutet. Vi kommer nu att ta bort den affilieringen men i dagsläget kommer vi inte ta bort inläggen, som vi ändå bedömer var en del i en viktig vetenskaplig diskussion. Jag kommer dock skriva ett så kallat letter of concern som vi publicerar, säger chefredaktören Ulf de Faire.

På Karolinska institutet har presschefen Peter Andréasson själv den senaste veckan haft mejlkorrespondens med personen bakom namnet ”Lars Andersson”. Hen uppger sig ha varit anställd vid Karolinska institutet men att ”tidigare anställd” fallit bort vid publiceringen i Indian Journal of Medical Ethics.

Angående de första inläggen i Journal of Internal Medicine uppger personen där att hen misstänkte forskningsfusk och att anonymitet därför var en förutsättning: ”Jag tyckte då att ändamålen helgar medlen.”

Vidare skriver personen: ”Man kan alltså diskutera om det var etiskt att göra som jag gjorde. Min bedömning var att det var viktigare att kunna påtala fusk än att vara tvungen att låta bli.”

Det aktuella arbetet anmäldes också till Karolinska institutet av samma ”Lars Andersson” för misstänkt forskningsfusk år 2015. Efter en extern granskning friades dock artikeln året efter.

Den senaste veckans rapportering har fått uppmärksamhet internt på Karolinska institutet. En av dem som engagerat sig i frågan är toxikologiforskaren Mattias Öberg som själv letat upp och i en blogg listat alla ”Lars Anderssons” inlägg.

– Det är märkligt att ingen på Karolinska institutet reagerat tidigare, framför allt när det gäller publiceringarna i Journal of Internal Medicine. Oavsett innehållet kan detta liknas vid en variant på ”fake news”. Det är viktigt att diskussioner i kontroversiella ämnen ges utrymme men då måste de ske öppet, säger Mattias Öberg till Dagens Medicin.

Andra KI-forskare har också noterat publiceringen i just Journal of Internal Medicine.

På centralt håll vid Karolinska institutet utreds nu hur ärendet ska hanteras vidare, uppger presschefen Peter Andréasson.

Relaterat material

Falsk forskare erkänner pseudonym

Misstänkt falsk forskare utreds av KI

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev