Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lars-Erik Holms ledarstil får hård kritik av medarbetarna

Publicerad: 15 mars 2012, 05:00

En rundringning som Dagens Medicin gjort visar att många är kritiska mot Socialstyrelsens ledning. De vittnar om detaljstyrning och utfrysning av kritiker.


Dagens Medicin har pratat med ett antal personer som arbetar på Social­styrelsen eller har slutat de senaste åren.

Rundringningen visar att det finns en väl spridd kritik mot ledningen. En del handlar om detaljstyrning. Kritiker upprörs över att generaldirektör Lars-Erik Holm lägger sig i enskilda formuleringar och vill granska allt myndigheten lämnar ifrån sig in i minsta detalj. Enligt kritikerna leder det till att arbets­takten blir långsam. Kritiken får fackligt stöd.

– Mycket av beslutsmakten ligger högt upp i organisationen. Det innebär att frågor inte kan hanteras snabbt där de finns. Det är lättare att föra en direkt diskussion och att få gehör för sin professionella bedömning om besluten sker så nära dem de berör som möjligt, säger Lars-Olof Strågefors, ordförande för ­Saco-S på Socialstyrelsen.

Enligt Lars-Erik Holm beror kritiken på missnöje med den nya organisationen.

– Hela omorganisationen handlar om att vi ska ta in olika kompetenser när vi fattar beslut. Det är det som uppfattas som detaljstyrning upp­ifrån, säger Lars-Erik Holm.

Men han medger att han ibland går in och styr på detaljnivå.

– När jag ska skriva under ett beslut från myndigheten måste jag kunna ha synpunkter. Jag har lagt mig i formuleringar så att våra beslut ska vara tydliga för allmän­heten.

Den andra delen av kritiken handlar om att ledningen inte tål att ifrågasättas och att de som framför kritik riskerar att frysas ut och tvingas bort. Flera nämner överdirektören Håkan Ceder som ett sådant fall. Han har själv inte kommenterat varför han lämnade myndigheten, men Lars-Erik Holm har i ett ut­talande skrivit att det berodde på att sam­arbetet mellan honom och Håkan Ceder inte fungerade.

– Det skapar en oro bland med­arbetarna när man hör att andra får gå och det sägs att det beror på samarbetsproblem. Det kan inte vara så att man får sluta på grund av att man har en åsikt. Det måste gå att känna sig trygg i att det går att framföra konstruktiv kritik, säger Maria Carne­land, ordförande för fackförbundets ST:s avdelning på Social­styrelsen.

Lars-Erik Holm säger att han välkomnar kritik men beklagar att den inte framförs direkt till honom.

Några källor berättar om general­direktörens häftiga humör och att han kan skälla ut medarbetare i and­ras åsyn. Själv kan Lars-Erik Holm bara påminna sig om ett tillfälle då han skällt ut en med­arbetare.

– Jag har en gång skällt ut en avdelningschef, säger han.

Flera av dem som Dagens Medicin talat med kräver att regeringen gör något. ”Regeringen borde gripa in och avsätta Lars-Erik Holm”, säger en tidigare med­arbetare på Socialstyrelsen.
Men det är inte aktuellt.

– Departementet har fullt för­troende för generaldirektören, säger Olivia Wigzell, chef för enheten för folkhälsa och sjukvård på social­departe­mentet.

Men frågan är hur stort förtroende regeringen egentligen har för Social­styrelsen som myndighet. I morgon, torsdag, ska Stats­kontoret lägga fram en rapport som enligt Dagens Medicins källor inne­håller hård kritik mot Social­styrelsens tillsynsverksamhet. Stats­kontoret väntas föreslå att den bryts ut från Social­styrelsen och att en ny fri­stående tillsynsmyndighet för vård och omsorg skapas.

Detta överväger även Stefan Carlsson i utredningen om myndighetsstrukturen på vårdområdet. Social­minister Göran Hägglund (KD) har uttryckt sig positivt om idén.

Relaterat material

Vill skapa ny tillsynsmyndighet

Chefsjurist kritiserar Socialstyrelsen

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev