Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lars Ohly pekas ut som socialminister efter valet

Publicerad: 5 februari 2010, 15:14

Lars Ohly pekas ut som socialminister efter valet

Foto: Lars Ohly (v).

Om det blir rödgrön valseger i höst blir det illrött på socialdepartementet. I alla fall om man ska tro tidningen Fokus.


Fokus har intervjuat ett tjugotal högt uppsatta personer inom s, v och mp bland annat för att ta reda på hur partierna tänker dela på ministerposterna om det blir seger i valet i höst.

Resultatet visar att vänsterledaren Lars Ohly är favorit till att efterträda Göran Hägglund (kd) som socialminister, medan partiveteranen Ingrid Burman (v) skulle få äldre- och folkhälsofrågorna.

Tidningen betonar dock att vänstern inte väntas få hela pengapåsen på socialdepartementet, eftersom socialdemokraten Veronica Palm pekas ut som blivande socialförsäkringsminister.

Enligt Fokus finns det ett antal frågor som Lars Ohly inte anser att de rödgröna ska göra upp om innan valet eftersom han vill att v ska kunna profilera sig inför väljarna.

Bland annat tycker vänsterledaren att hans parti ska hålla fast vid sitt nej till vinster i den privat drivna sjukvården. På den punkten är v oenigt med s, som sade ja till vinster i samband med partikongressen i höstas.

Vad händer då med Ylva Johansson (s) som av många ses som den naturliga socialministern om det blir regeringsskifte i höst?

Fokus placerar henne som utbildningsminister, med ansvar för högskola och forskning. Detta motiveras med att Ylva Johansson är en skicklig allmänpolitiker och att s saknar tunga namn inom utbildningsområdet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev