onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lars Ohly tvingas lämna Funktionsrätt

Publicerad: 19 januari 2018, 14:26

Lars Ohly.

Förre Vänsterledaren Lars Ohly tvingas lämna sin post som ordförande för Funktionsrätt Sverige. En majoritet av de 41 medlemsförbunden saknar förtroende för honom.


I ett pressmeddelande bekräftar Funktionsrätt Sverige att Lars Ohly lämnar sin post.

”Under dagens extrakongress uttryckte en majoritet av Funktionsrätt Sveriges medlemsförbund att de inte har fortsatt förtroende för Lars Ohly, som ordförande för organisationen”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Lars Ohly kommenterar i samma pressmeddelande:

”Det är naturligtvis ledsamt att det inte längre finns ett förtroende för mig som ordförande i organisationen”.

”Det viktigaste för mig är nu att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att Funktionsrätt Sverige ska kunna fortsätta vårt viktiga arbete. Jag kommer därför att finnas kvar som ordförande till det att en ny ordförande utsetts. Jag ska också göra allt jag kan för att en ny ordförande får de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb”.

Nyval av ordförande och fyllnadsval av fyra styrelseledamöter, som kommer att ersätta de fyra som lämnade styrelsen i december, sker vid en extrakongress den 8 mars.

Ohly höll ett långt försvarstal på extrakongressen, men det hjälpte inte.

Lars Ohly har varit en synlig ordförande sedan han valdes i maj förra året för Funktionsrätt Sverige, en organisation som ska ge de 41 förbunden som företräder personer med olika typer av funktionshinder en stark röst.

Men Ohlys ställning har ifrågasatts sedan det kom fram att han anklagats för ofredande av en kvinna efter en V-fest i Malmö i höstas. Ohly har bett om ursäkt för det som han själv kallar olämpligt beteende. En polisanmälan gjordes, men den ledde inte vidare. Vänsterpartiet stängde av honom från partiets evenemang tills vidare.

När det hela blev känt avgick fyra av Funktionsrätt Sveriges styrelseledamöter i protest mot att Ohly inte ville lämna sin post. De fyra ansåg att han inte längre kunde företräda dem med trovärdighet.

I talet på kongressen bad han åter om ursäkt för sitt beteende och att det har gått ut över tempo och fokus i organisationens arbete. Han kritiserade Vänsterpartiet men också hur frågan om hans framtid har hanterats internt i Funktionsrätt. Han hävdar att organisationens styrelse har försökt avsätta honom med kuppartade metoder, utan att fråga medlemsförbunden.

Han sade att i en organisation som Funktionsrätt borde förståelsen för att alla inte är perfekta vara stor.

Relaterat material

Ovisst för Ohly efter sextrakasserier

LARS LARSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev