Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lars Reje: Sannolikt stort intresse att köpa portföljer

Publicerad: 26 oktober 2009, 11:22

Lars Reje, tidigare apoteksutredare och nu konsult åt nya apoteksaktörer, tror att intresset för att köpa apotekskluster är stort – inte minst från riskkapitalister. Klusterapoteken startar i ny ägo en bit in på 2010, spår han.


Lars Reje är tidigare sjukhusdirektör och mannen bakom den utredning som banade väg för omregleringen av apoteksmarknaden.

I dag arbetar han som rådgivare åt en ny aktör inom partihandelsledet, HKC i Malmö, men har också tagit konsultuppdrag åt budgivare på apotekskluster.

Hur går omregleringen, tycker du?

– I allt väsentligt går det nog så bra som det kan gå. Jag slogs själv av hur komplicerad den här marknaden är när jag höll på med utredningen. Det uppdrivna tempot i reformen är påfallande, men det är något positivt. Longörer är inte min grej. Jag fick ju själv under utredningen till uppgift att lösa komplexa uppgifter med tajta tidsramar, säger Lars Reje.

– Ändå uppstår förstås tempoförluster ute på berörda myndigheter och bolag. Men i stort sett verkar tidsplanen för reformen hålla.

Många medier har rapporterat om svagt intresse för budprocessen. Stämmer det?

– Nej, jag tror inte det. Min bild är att intresset är väldigt stort. Denna typ av unikt erbjudande gör bland annat att riskkapitalisterna slickar sig om nosen. Här har de chansen att få säkra basintäkter och ovanpå det en stor frihetsgrad. Detta i ett läge när det finns relativt få objekt ute som är av intresse för dessa bolag.

– Snacket om att intresset är litet bottnar nog i att lobbyister varit skickliga i sitt arbete för att påverka prislappen. Jag skulle bli mycket förvånad om det inte fanns tillräckligt många intresserade köpare i den här processen.

När öppnar de första privata apoteken?

– Min gissning är att det blir efter årsskiftet. Det är möjligt att något enstaka nystartande apotek kan hinna starta redan i år. Men klusterapoteken startar nog inte i ny ägo förrän i början av nästa år.

Vad tror du om småföretagarnas chanser på den nya marknaden?

– Jag tror fortfarande att det här till stor del är en kedjefavoriserande bransch. Men en Ica-modell eller liknande kan mycket väl vara framgångsrik. Jag hoppas verkligen att både Apoteksgruppen och Farmacevtföretagarna får möjlighet att rulla ut sina koncept. Då skulle reformen komma så nära en succé som den kan komma.

Får vi se några helt oväntade klusterköpare?

– Jag tror att mediespekulationerna ganska bra har ringat in de aktörer som är aktuella.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev