Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lars Rekke ska förhandla med vaccinföretag

Publicerad: 12 januari 2006, 13:37

Regeringen har utsett Lars Rekke som förhandlingsman med uppdrag att utreda hur staten och läkemedelsindustrin skall få till stånd vaccintillverkning i Sverige.


Lars Rekke, som är generaldirektör för Luftfartsverket, har tidigare även varit statssekreterare på socialdepartementet och näringsdepartementet. En bakgrund som gör honom särskilt lämpad för uppdraget, anser folkhälsominister Morgan Johansson.

Uppdraget att hitta en lösning där svenska staten och ett privat läkemedelsbolag gemensamt bygger upp en vaccinproduktion i Sverige skall presenteras tidigt i vår. Folkhälsominister Morgan Johansson hoppas att ett avtal skall vara klart under våren och att den svenskbaserade vaccinproduktionen skall komma igång 2010.

Satsningen beräknas kosta runt en miljard kronor, men hur mycket svenska staten är ska betala är en av de saker som Lars Rekke har att förhandla om med läkemedelsindustrin.  Framför allt är det läkemedelsföretagen Baxter, Solvay och Ciron som visat intresse för ett samarbete med Sverige. Företagen arbetar alla med den nya cellbaserade produktionen av vacciner.

- Etablering av en inhemsk produktion av influensavaccin är beroende av tillgång till teknologi från en vaccintillverkare. Utveckling av en egen teknologi i Sverige skulle fördröja processen med flera år. En snabbare etablering av vaccinationsproduktion i landet kräver avtal med redan existerande tillverkare, säger folkhälsominister Morgan Johansson.

Samtidigt som Lars Rekke förhandlar med läkemedelsbolagen utreder det danska Seruminsitutet under vilka villkor som de skulle kunna utveckla en vaccinproduktion i Danmark.  I mars kommer den nordiska samarbetsgrupp som utreder vaccinförsörjningen att träffas igen för att fatta beslut om vilken linje som de skall välja.

- Det är bra att både Sverige och Danmark utreder olika möjligheter men jag tror att den svenska modellen är den som är mest realistisk, säger Morgan Johansson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev