Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Läs själv: Beslutet från HSAN i Astrid Lindgren-ärendet

Publicerad: 29 April 2009, 09:11

Foto: Joacim Hedell

Sjuksköterskan som felbehandlade den lilla flicka som senare avled riktar allvarlig kritik mot arbetsförhållandena på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det framgår av beslutet från HSAN som Dagens Medicin nu kan publicera.


Ämnen i artikeln:

Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Sjuksköterskan har tilldelats en varning för att ha gett den lilla flickan koncentrerad natriumklorid i stället för natriumklorid i isoton lösning. Som Dagens Medicin rapporterade i går, tisdag, förklarar hon sitt misstag med att arbetssituationen vid tillfället var extremt stressig.

Av beslutet från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, framgår att sjuksköterskan även är starkt kritisk till den allmänna arbetsmiljön på arbetsplatsen. I sitt svar på yttrandet från den felbehandlade flickans mamma skriver sjuksköterskan att många erfarna anställda har slutat på grund av interna konflikter.

I många fall har de som slutat ersatts dels med oerfarna sjuksköterskor och dels med sjuksköterskor och chefer utan neonatal kompetens vilket påverkat kompetensutvecklingen i sjuksköterskegruppen på ett negativt sätt , skriver hon också.

Den läkare som anmäldes för felbehandling samtidigt som sjuksköterskan frias av HSAN, vilket också framgår av beslutet.

Relaterat material

Varnad barnsjuksköterska slår larm om svår stress

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev