Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Lasarettet i Ystad skärper rökförbud

Publicerad: 31 Januari 2012, 09:46

Lasarettet i Ystad blir Skånes första sjukhus där rökning inte är tillåtet någonstans på området.


Ämnen i artikeln:

Lasarettet i YstadRegion Skåne

Reglerna för rökning på Lasarettet i Ystad skärps betydligt från och med den 1 februari. Hela lasarettsområdet ska vara rökfritt. Det innebär att även de rökkurer där rökning varit tillåten kommer att tas bort.

Lasarettet blir därmed ett av de första i landet där rökning är helt förbjuden på sjukhusområdet.

Beslutet om total rökfrihet har tagits mot bakgrunden att tobak är den enskilt största orsaken till sjukdomar och att sjukvården ska vara en förebild i hälsofrågor. Sjukhusledningen anser att ett helt rökfritt sjukhusområde är ytterligare en åtgärd för att följa Region Skånes policy gällande tobak.

– Vi har förhandlat med de fackliga företrädarna på lasarettet och de tycker att beslutet är helt rätt, säger Matz Widerström, sjukhuschef på Lasarettet i Ystad.

För personalen innebär det att rökning inte får ske på arbetstid och att all tobaksanvändning ska undvikas i kontakt med patienter. All personal på sjukhuset erbjuds kostnadsfri rökavvänjning.

Patienterna på sjukhuset ska informeras redan i kallelsen om faran med rökning och att sjukhuset är en rökfri zon. De patienter som inte kan sluta röka inför sjukhusvistelsen kommer att erbjudas nikotinersättning i form av till exempel plåster.   

− Naturligtvis innebär beslutet inte att allt är svart och vitt. Vi finns för patienterna och i vissa fall, till exempel i livets slutskede, får vi kanske tänja på gränserna för att hjälpa så gott som möjligt, säger Matz Widerström.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev