Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Laser ingen hjälp vid makuladegeneration

Publicerad: 1 november 2006, 10:31

Lågintensiv laserbehandling varken bromsar eller förebygger synförlust vid åldersrelaterad makuladegeneration. Det hävdar forskare från Philadelphia, USA.


Åldersrelaterad makuladegeneration är en förändring i ögats gula fläck som leder till nedsättning av synskärpan, men lämnar ledsynen intakt.

Forskarna vid University of Pennsylvania, Philadelphia, USA, har studerat 1 052 deltagare med nedsatt synskärpa och så kallade drusen, sjukliga förändringar i ögats åderhinna som kan vara ett tidigt tecken på åldersrelaterad makuladegeneration.

Patienterna fick sitt ena öga behandlat med lågintensiv laser, medan det andra fick utgöra en kontroll. Deltagarna följdes sedan under en femårsperiod.

Studien visar att behandlingen inte påverkade synskärpan: 20,5 procent av de behandlade ögonen och lika många av de obehandlade förlorade lika mycket synskärpa under perioden.

Forskarna anser att den enda metod som finns tillgänglig i dag för att motverka utvecklingen vid degenerativ makuladegeneration är ett dagligt tillskott av vitaminer och mineraler.

Det finns studier som visar att en mix av betakaroten, vitamin C och E samt zink och koppar kan minska den relativa risken för åldersrelaterad makuladegeneration med 25 procent och minska risken för synbortfall med 19 procent. Studier pågår också för att utröna om en kombination av vitaminer, mineraler och fiskolja kan bromsa förloppet ytterligare.

Ophthalmology, 2006; 113: 1974–86

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev