Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Laserterapi bra för nacken

Publicerad: 10 december 2009, 15:49

Behandling med lågeffektslaser kan vara bättre mot nacksmärta än värktabletter, enligt en ny sammanställning.


Det är ett internationellt forskarlag, lett av Roberta Chow vid University of Sydney i Australien, som sammanställt resultat från olika studier där så kallad lågeffektslaser har undersökts som behandling mot nacksmärta.

Enligt forskarna visar analysen att laserbehandling är bättre än flera andra vanliga behandlingar vid nacksmärta, inte minst läkemedel.

De konstaterar att patienter med kronisk smärta har fyra gånger så hög chans att få symtomlindring med laserterapi jämfört med placebo. Smärtan kunde lindras upp till 22 veckor.

Biverkningarna med laserterapi var milda och skiljde sig inte från placebo.

Resultaten bygger på totalt 16 randomiserade studier med 820 patienter där laserterapin antingen jämförts med annan aktiv behandling eller placebobehandling, där ett laserinstrument har använts fast med laserstrålningen avslagen.

Varför laserterapi kan hjälpa mot nacksmärta är oklart. Men forskarna nämner ett antal möjliga förklaringar som att laserstrålningen kan ha antiinflammatorisk effekt eller att den minskar ”utmattning” i muskulaturen.

Oavsett vilken verkningsmekanismen är menar Roberta Chow och hennes kollegor att behandlingen ger klinisk nytta både som monoterapi och när den används tillsammans med olika träningsprogram.

I klinisk praxis är dock kombinationsbehandling med träningsprogram troligen att föredra, skriver forskarna.

Sammanställningen publiceras i tidskriften Lancet.

Läs abstract till studien:

Lancet, 2009; 374: 1897–1908

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev