fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Laservärme testas mot bröstcancer

Publicerad: 22 september 2005, 08:06

Värmebehandling av tumörer med laser är en unik metod som aktiverar kroppens eget immunförsvar mot cancer. Tekniken ger färre komplikationer än kirurgi och skulle kunna bli ett alternativ för behandling av små brösttumörer, enligt forskare i Lund.


Värmebehandling av tumörer med laser, så kallad interstitiell lasertermoterapi, ILT, kan bli ett attraktivt alternativ till kirurgiska ingrepp.

I en tidigare patientstudie vid Universitetssjukhuset i Lund botade behandlingen flera patienter med levertumörer som saknade andra behandlingsalternativ.

Nu har forskarna gjort en ny studie som inkluderar 24 patienter med bröstcancer. Resultaten presenterades på Kirurgveckan i augusti.

- Bröstcancer är mer svårbehandlat än levercancer om syftet är att använda lasern som enda metod för att bota patienten. Det är besvärligare att bedöma en brösttumörs storlek och form. Om den ligger ytligt kan det dessutom vara svårt att placera laserfibrerna på ett bra sätt utan risk för hudskador, säger Kalle Tranberg, professor i kirurgi och överläkare på kirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Lund.

Behandlingen tog i medeltal bort drygt 40 procent av brösttumören. Samtliga patienter genomgick kirurgi en till tre veckor senare i syfte att ta bort resterande tumör och utvärdera hur väl behandlingen hade fungerat.

- Studien visar att det går att behandla små brösttumörer radikalt med interstitiell lasertermoterapi. Men tekniken behöver förfinas innan den kan ersätta   kirurgi. Bland annat saknar vi metoder för att utvärdera effekten under pågående behandling, förklarar Kalle Tranberg.

Vid interstitiell lasertermoterapi placeras fyra tunna laserfibrer i eller runt tumören, som under 30 minuter värms upp till 48 grader. Den ökade temperaturen leder till att tumörcellerna dör.

Hos bröstcancerpatienter görs behandlingen under lokalbedövning och ger betydligt mindre vävnadsskador än kirurgi. Detta minskar bland annat risken för komplikationer, tumörtillväxt och metastasering.

I djurförsök har Kalle Tranberg och hans kollegor visat att ILT dessutom aktiverar immunförsvaret. Det kan då hämma eller döda mikroskopiska tumörer som inte går att ta bort kirurgiskt, och även metastaser på andra platser i kroppen. Sådana   resultat är svåra att bevisa hos människa, men har setts hos en patient med malignt melanom.

- Det finns mycket som tyder på att om vi ska kunna bota fler cancerpatienter så måste vi hitta ett sätt att stimulera kroppens eget försvar mot tumörer. ILT är den första icke läkemedelsbaserade metoden som har sådana egenskaper, säger Kalle Tranberg.

När tumörcellerna värmebehandlas dör de inom ett par dagar. Den relativt måttliga temperaturökningen medför att de döende cancercellerna släpper ut intakta tumörantigen. Dessa kan aktivera immunförsvaret vilket leder till att vita blodkroppar, lymfocyter, börjar döda tumörceller.

- För att ILT ska leda till ett effektivt immunologiskt svar tycks det vara viktigt att tumöravdödningen framkallar en inflammation som involverar cytokiner och vita blodkroppar. Vi försöker nu öka immunsvaret i djurförsök med hjälp av olika   cytokiner. Målet är att vi även ska kunna behandla andra cancerformer med ILT, som bukspottkörtel-, prostata- och lungcancer, berättar Kalle Tranberg.

Charlotte Enochsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev