Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lätt "låna" danska läkares koder för att hämta ut morfin

Publicerad: 9 maj 2008, 09:07

Danska Dagens Medicin hämtade enkelt ut morfin på apoteket, utan recept från läkare. Det var bara att ”låna” en läkares personliga kod från danska socialstyrelsens webbplats.


När danska läkare ringer in recept till apoteken, behöver de en särskild auktorisationskod. Den är personlig och naturligtvis viktig för den enskilda läkaren att hålla reda på.

Men koden är enkel att få tag på för vem som helst, visar det sig. På Sundhedsstyrelsens – motsvarande Socialstyrelsens – hemsida finns ett register med koderna. Dagens Medicin slog på en läkares namn och fick genast fram koden. Det hade gått att få fram koden till vilken läkare som helst.

Tidningen ringde sedan till ett apotek och ordinerade i läkarens namn 100 tabletter morfin till en 82-årig kvinna. På apoteket räckte det att lämna fram en lapp med personuppgifter om ”patienten” och så lämnades morfinet ut.

Den läkare, vars kod användes, är upprörd över att hennes och andra läkares auktorisationskoder är så lättillgängliga.

– När jag var inne på Sundhedsstyrelsens hemsida och hittade mitt namn och min kod, tänkte jag att något var fruktansvärt tokigt, och att det måste vara fel, säger hon till danska Dagens Medicin.

Sundhedsstyrelsen skriver på sin hemsida att koden i första hand finns där som en service till läkarna.

Läs artikeln hos danska Dagens Medicin

Läs mer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev