fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lättare antas till receptarieprogram

Publicerad: 8 augusti 2013, 08:12

För att komma in på ett receptarieprogram i höst räcker 0,1 på högskoleprovet.


Det räckte att få 0,1 på högskoleprovet för att komma in på ett receptarieprogram i höst, enligt färsk statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Detta gällde för att komma in på Karlstads universitets receptarieprogram, vilket är en sänkning jämfört med förra hösten då det krävdes minst 0,4 på högskoleprovet för att komma in på utbildningen vid Karlstads universitet.

Svårast att komma in på ett receptarieprogram i höst med högskoleprov var det till Uppsala universitet. Där krävdes minst 0,75.

För att bli antagen till ett receptarieprogram på gymnasiebetyg krävdes åtminstone 13,54. För dem som sökte ett sådant program med gymnasiebetyg utan komplettering var det svårast att komma in på Karlstads universitet. Där krävdes åtminstone 16,68 i gymnasiebetyg utan komplettering, jämfört med 13,8 förra hösten.

Det krävdes minst 18,7 i gymnasiebetyg för att bli antagen till apotekarprogrammet vid Göteborgs universitet i höst. För ett år sedan räckte 18,35. Det krävdes även ett något bättre resultat på högskoleprovet för att komma in, 1,05 höstterminen 2013 jämfört med 1,0 höstterminen 2012.

Det har blivit något svårare att komma in på apotekarprogrammet vid Umeå universitet, som ges på distans, för dem som sökt på betyg. I höst krävdes minst 18,0 i gymnasiebetyg jämfört med 17,96 förra hösten. För antagning via högskolprovet räckte dock 0,9 i höst jämfört med 1,3 förra hösten.

Den som sökt apotekarprogrammet vid Uppsala universitet med gymnasiebetyg utan komplettering behövde 18,8 för att komma in, jämfört med 18,9 förra hösten. Nu liksom då var det minst 1,0 på högskoleprovet som gällde för att antas till Uppsalas apotekarprogram.

Liksom förra höstterminen har 217 personer antagits till ett apotekarprogram vid Göteborgs universitet, Umeå universitet eller Uppsala universitet. Majoriteten av de antagna, två av tre, är kvinnor. Antalet reserver har ökat från 379 personer inför höstterminen 2012 till 427 personer inför höstterminen 2013.

Relaterat material

”Tyvärr många elever som hoppar av”

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev