Nyheter
Lättare för utlandsstuderande att jobba
Publicerad: 14 maj 2013, 06:00
Foto: Privat bild. Johan Segerbank Bremberg, läkarstudent i Gdansk, som får jobba som underläkare i Sverige i sommar..
En dom har förbättrat chanserna för läkarstudenter utomlands att arbeta som underläkare i Sverige.
– Det har inte gjorts någon ändring i regelverket. Men det som har hänt är att vi har tagit in och fått mer information om läkarutbildningarna, bland annat i Polen, vilket har gjort att vi har godkänt ansökningar som rör läkarstudenter därifrån, berättar Helena Scarabin, jurist på enheten för behörighet på Socialstyrelsen.
Det har inte varit helt lätt att få arbeta som underläkare i Sverige efter termin som läkarstudent utomlands. Sedan 2011 har Socialstyrelsen beviljat ett tjugotal ansökningar om särskilt förordnande rörande utländska läkarstudenter. Men det kan bli desto fler framöver.
Bakgrunden är att Martin Ahlström, läkarstudent i polska staden Gdansk, i februari fick rätt mot Socialstyrelsen i kammarrätten, som ansåg att det var fel att neka honom vikariat på svenska sjukhus. Hans polska läkarutbildning är jämförbar med den som ges vid svenska fakulteter, fastslog kammarrätten.
Även Socialstyrelsen har nu konstaterat att den praktiska tjänstgöringen som ingår i läkarutbildningen i Gdansk är tillräcklig för att kunna bevilja en ansökan om att få arbeta som underläkare efter termin nio, bara alla kurser och prov är godkända samt att man har klarat praktik inom den specialitet man ska arbeta inom.
Johan Segerbank Bremberg, som också läser till läkare i Gdansk, hör till dem som nu har fått ett okej att jobba som underläkare i Sverige efter termin nio. Han skickade in sina papper efter att ha fått jobb på medicinkliniken i Västervik i sommar och var inte alls säker på att ansökan skulle gå igenom.
– Det kändes lite osäkert. Men det känns jättekul att Socialstyrelsen nu är med oss. Det betyder jättemycket för oss som studerar utomlands att få jobba som underläkare efter termin nio. Det ger oss kontakter för framtiden och likvärdiga möjligheter med dem som läser i Sverige att komma in på den svenska arbetsmarknaden, säger Johan Segerbank Bremberg.
Han ser också fördelar för arbetsgivarna eftersom de får fler personer att välja på och det råder läkarbrist på flera håll i landet. Men viktigare är att det ska vara lika för alla, tycker Johan Segerbank Bremberg.
– Jag har lika mycket rätt att arbeta som underläkare efter termin nio som någon som läser vid en svensk läkarutbildning, säger han.
Socialstyrelsen har ännu inte gått ut med någon information om förändringen, varken till arbetsgivare eller på hemsidan. Helena Scarabin berättar dock att myndigheten redan har gått igenom och godkänt läkarutbildningarna i polska Szczecin samt i de danska städerna Odense och Köpenhamn. Fler kan det också bli.
Relaterat material
Utlandsstudenter välkomnar öppningen
Fortsatt oklart för utlandsstudenter
Utlandsstudent fick rätt mot Socialstyrelsen
Nej till läkarvikariat kan blir rättssak
”Läkarstudenter utnyttjas av staten”
ANIA OBMINSKA