Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lättare hitta läkemedel

Publicerad: 2 september 2013, 09:42

I framtiden slipper man ringa runt för att få veta vilket apotek som har ett läkemedel inne. En ny webbtjänst ska visa lagerstatusen. Ny version.


I dag, måndag, presenterade Sveriges apoteksförening och läkemedelsföretagens branschorganisation Lif en efterfrågad lösning. Med hjälp av en ny webbtjänst ska man enkelt kunna se vilka apotek som har ett visst läkemedel inne.

– Vi har konstaterat att detta är ett problem som inte försvinner trots att aktörerna tagit fram lösningar separat. Information om lagerstatus är uppenbarligen något som kunderna efterfrågar och då vill vi ge dem det, säger Johan Wallér.

På webbplatserna Fass.se och Sverigesapoteksforening.se ska vem som helst – kunder, apotekspersonal eller förskrivare – kunna söka efter ett visst läkemedel.

Där skriver man även in vilket geografiskt område man vill söka i. På skärmen syns sedan vilka apotek i närheten som har läkemedlet i lager, eller om det måste beställas.

En databas där lagerstatus för samtliga läkemedel på alla apotek syns är inte tillåtet av konkurrensskäl, enligt Konkurrensverket. Den nya webbtjänsten hämtar i stället information om ett visst läkemedel från apoteksaktörernas egen lagerinformation, varje gång en fråga ställs på webbplatsen.

– Vi bedömer att detta borde vara okej. Dessutom har ju Konkurrensverket uttalat sig om att det borde vara möjligt med en sådan här lösning i någon form, säger Johan Wallér.

Exakt hur webbtjänsten kommer att se ut är inte klart ännu. Arbetet med att ta fram själva den tekniska lösningen påbörjas nu.

– Vi vet ungefär hur det kommer att fungera och planen är att vi ska vara klara första halvåret 2014, säger Johan Wallér.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev