Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lättare söka vård i annat land

Publicerad: 19 januari 2011, 15:36

På onsdagen klubbade EU-parlamentet det omdebatterade patientrörlighetsdirektivet. Det blir nu lättare för EU-medborgare att söka vård i andra medlemsländer.


Efter flera års diskussioner och en lång rad kompromisser är beslutet nu fattat. Onsdagens beslut innebär i korthet att alla EU-medborgare får rätt till samma vård inom EU som de har rätt till i sitt hemland.

En kontroversiell fråga har varit om patienterna ska behöva ansöka om ett så kallat förhandstillstånd i sitt hemland innan de beger sig utomlands för att få vård. Beslutet i EU-parlamentet innebär att patienterna i vissa fall måste ansöka om ett sådant förhandsbesked. Men hemlandet har aldrig rätt att neka vård i ett annat land om hemlandet inte kan erbjuda adekvat vård inom medicinskt försvarbar tid.

Nu återstår bara godkännande av riksdagen och övriga EU-länders parlament innan patientrörlighetsdirektivet kan genomföras. När de nationella parlamenten har godkänt direktivet har länderna 30 månader på sig att föra in det i lagstiftningen.

Samuel Åsgård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News