Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ledamot i skönhetsråd sågar Karolinska institutets aula

Publicerad: 22 April 2010, 11:08

Ledamot i skönhetsråd sågar Karolinska institutets aula

Foto: Karolinska institutet.

Karolinska institutet i Solna anklagas för att förstöra en unik kulturmiljö med sin satsning på en jättelik nybyggd aula.


Den nya byggnaden har ritats av arkitekten Gert Wingårdh och ska ligga mellan Nya Karolinska sjukhuset och Karolinska institutet, KI. Förutom en aula med 1 000 sittplatser ska den bland annat rymma kontor, en restaurang och Hagströmerbibliotekets medicinska samlingar.

Med sina glasfasader och sin spektakulära skeppslika utformning får aulan en helt annan prägel än det nuvarande universitetsområdet. Det har fått Fredrik von Feilitzen, ledamot av Stockholms skönhetsråd, att reagera kraftigt.

KI har under senare tid sackat efter vetenskapligt, men vill fortfarande mäta sig med världens bästa universitet. Man verkar inte ha insett att de som kommer främst i internationella utvärderingar, med Harvard i USA och Cambridge i England i spetsen och därefter en rad kända amerikanska universitet, i hög grad slår vakt om sin historia och sina campus, vilka kan sägas ingå i deras varumärken. En skövling av kärnan i dessa campusområden vore otänkbar, även om man erbjöds en aldrig så spektakulär nybyggnad , skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Läs debattartikeln:

 Förstör inte KI:s unika campus  (i Svenska Dagbladet)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev