Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ledamöter hoppar av läkarförening i protest

Publicerad: 28 november 2012, 07:30

Bristande förtroende för ordförande Thomas Flodin, en leasingbil och frågor om ekonomin gör att Karolinska universitetssjukhusets ledamöter lämnar Stockholms läkarförening.


– Jag ställer min plats som förtroendevald till förfogande, säger Sol-Britt Lonne-Rahm, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

Hennes kollega, Marta Christensson, andre vice ordförande i Karolinskas läkarförening och förste vice ordförande i Stockholms läkarförening, gör henne sällskap.

– Jag har förtroende för majoriteten av styrelsen och jag skulle gärna vilja sitta kvar, men då jag inte har något förtroende för ordföranden måste jag avgå, säger hon.

Båda anger att det handlar om hur ekonomin har redovisats, eller snarare hur beslut kring Thomas Flodins förmåner inte har redovisats. Sol-Britt Lonne-Rahm uppger att hon på sina medlemmars uppdrag därför försökt att driva frågan om mer öppenhet i den ekonomiska redovisningen.

– Svaret av ordföranden var att det fick jag inte, jag fick finna mig i den ordning som var bestämd att revisorn ansvarar för att allt är rätt om olika förmåner och om beslut har tagits på rätt sätt, säger Sol-Britt Lonne-Rahm.

Bland förmånerna finns ordförandens numera friköpta leasingbil, en Volvo XC70 från 2010.

– Problemet är att bilförmånen överutnyttjades. En så dyr bil borde inte ha införskaffats alls. Det är först efter att detta påtalats som ordföranden erbjöd sig att köpa loss den, säger Marta Christensson.

Och när representanterna för Karolinska universitetssjukhuset drev frågan om öppenhet upplevde de att resten av styrelsen ville lägga locket på.

– Styrelsen har varit väldigt arga och känt sig ifrågasatta. Delar av styrelsen har velat ha sekretess, sådana här frågor får man dock inte mörka för medlemmarna. Man får inte gömma sig bakom sekretess i en facklig organisation, man måste visa respekt, säger Marta Christensson.

Thomas Flodin uppger att han inte känner till att Sol-Britt Lonne-Rahm lämnar sin plats men uppger å andra sidan att hennes arbete i styrelsen har varit begränsat under det senaste halvåret. Att det skulle finnas en bristande transparens kring ekonomin håller han inte med om.

– Vår transparens är lika god som övriga föreningars. Vi har både auktoriserade och lekmannarevisorer. Dessutom har vi efter att Sol-Britt Lonne-Rahm kommit med beskyllningar tagit in en oberoende granskare. Vi hanterar pengar från medlemmarna och är måna om att allt ska gå rätt till.

När Thomas Flodin sedan skulle föreslå Stockholms läkarförenings representanter till det Centrala Saco-rådet fick ingen av ledamöterna från Karolinska universitetssjukhuset frågan.

– Det här är en personlig revansch från honom. Utan mig och Sol-Britt kommer det inte finnas någon representant från Karolinska, säger Marta Christensson.

Thomas Flodin replikerar att han inte vill diskutera enskilda beslut. Men:

– Hela styrelsen diskuterade vilka som var de lämpligaste representanterna. Det är alltså hela den närvarande styrelsens beslut.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev