Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ledare: Anklagelser om fusk orsakar nya strider inom förlossningsvården

Publicerad: 20 juni 2007, 05:42

Huvudnyheten i den här veckans utgåva av Dagens Medicin är sensationell. Återigen blossar det upp häftiga motsättningar inom förlossningsvården.


I höstas granskades den metod för förlossningsövervakning som kallas STAN (ST-analys av fostrets EKG) efter 13 anmälda lex Maria-fall. Utredningen visade att metoden, som finns vid en majoritet av svenska förlossningsavdelningar, fungerar i sig men hand­havandet kan förbättras. Utbildning sattes in för att förbättra tolkningen av CTG-kurvor och beslut togs om att skärpa riktlinjerna för STAN.

Metoden fortsätter nu att vålla strider bland de högsta företrädarna för förlossningsvården. I förra veckan skickade Ulf Hanson, chef för kvinno- och barndivisionen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, in en anmälan om forskningsfusk till Lunds universitet. Anmälan gäller en av de stora studier som ligger till grund för den positiva bedömningen av STAN-metoden. På punkt efter punkt tillbakavisar forskningsgruppen anklagelserna.

Det är en märklig läsning att jämföra fuskanmälan och det svar som den anklagade forskargruppen ger. Ulf Hanson sprider mycket allvarliga anklagelser om fusk. För att nå dit använder han ett oklart resonemang om jävsförhållanden. Han tycks också ha förväxlat olika förlösta barn, och uppgifterna om dem, med varandra. Ulf Hanson har inte heller besvärat sig med att begära ut samtliga fakta i studiens databaser.

Man kan uttrycka det så här: Om den anklagade studien skulle vara manipulerad hade det behövts en betydligt bättre fuskanmälan för att göra detta troligt. För att Dagens Medicins läsare själva ska kunna bilda sig en uppfattning i sak publicerar vi på vår sajt både Ulf Hansons anmälan och det svar forskningsgruppen skrivit.

Det är lätt att se Ulf Hansons fuskanmälan som ytterligare ett led i en akademisk och eller kommersiell strid som snarast borde få ett slut. På den ena sidan finns bland andra Stockholmsföreträdarna, professor Magnus Westgren och verksamhets­chefen Lennart NordströmKarolinska universitetssjukhuset.

Lennart Nordström skiljde nyligen överläkare Isis Amer-Wåhlin, som är förstanamn på den nu fuskanklagade studien, från en arbetsledande tjänst. Magnus Westgren har hörts säga att någon STAN-apparat aldrig kommer in på hans klinik. På andra sidan återfinns den stridbare professorn Karl Gustaf Rosén, upphovsman till STAN, och professor Karel Maršàl, som står som medförfattare på den kritiserade studien och var huvudhandledare.

Vad säger de övriga vetenskapliga råden – professor Ingemar Ingemarsson i Lund och verksamhetschefen Margareta Wennergren i Göteborg – som var delaktiga när Ulf Hansons fuskutredning initierades? Till saken hör att Ulf Hanson då betraktade som opartisk också av de nu kritiserade forskarna.

Det är dags för dessa höga företrädare i svensk förlossningsvård att lägga de destruktiva stridigheterna åt sidan. För Ulf Hanson återstår att antingen komplettera sin fusk­anmälan eller att dra tillbaka den.

Ledarredaktionen

Läs Ulf Hansons anmälan:

Läs mer: Komplettering av dokumentet över Ulf Hansons revision med tabell över fall av betydelse:

OBS Den revision av Ulf Hanson som här publiceras är huvuddokumentet i inlagan till Lunds universitet. Bilagor till Ulf Hansons huvuddokument som innehåller patientuppgifter har sekretessbelagts.

Läs forskargruppens brev till rektor vid Lunds universitet

Läs forskargruppens bemötande av Ulf Hansons rapport

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev