Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ledningen för Landstinget Gävleborg hoppar av

Publicerad: 16 december 2008, 09:16

Efter att ha förlorat budgetomröstningen beslutade den socialdemokratiska ledningen i Landstinget Gävleborg i går, måndag, att avgå. Oppositionsledaren Patrik Stenvard (m) är förvånad.


Budgetförslaget som socialdemokraterna lämnat tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet röstades ned, sedan den avhoppade miljöpartisten László Gönczi valt att stödja oppositionen, skriver Arbetarbladet.

– Vi kan inte sitta kvar och genomföra den borgerliga budgeten, säger nuvarande länsordförande Raimo Pärssinen (s), till tidningen.

I dag är det helt jämt mellan blocken, med 37 röster vardera, och den politiske vilden Gönczi har en vågmästarroll. Nu hamnar ansvaret hos oppositionsledaren Patrik Stenvard (m), som uppger att ledningens avhopp var oväntat. Han ska nu se över möjligheterna att bilda en ny majoritet för att styra landstinget.

Redan före landstingsfullmäktige i fredags försökte socialdemokraterna att nå en bred överenskommelse med folkpartiet och centerpartiet, vilket misslyckades. Miljöpartiet önskar, efter överläggningar i går, nu ett blocköverskridande samarbete, men enligt Raimo Pärssinen är det uteslutet att samarbeta med moderaterna.

I dag sammanträder socialdemokraterna om läget i landstinget, enligt Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Landstinget Gävleborg har hittills aldrig haft annat än socialdemokratiskt styre. 2005 uppstod en liknande situation, då avhoppade vänsterpartister stödde oppositionens budget. Då slutade det trots allt med att oppositionen inte valde att ta över ledningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev